Anunț de ultimă oră. Alexandru Rafila: ”Ne pregătim de ridicarea restricțiilor, dar cu precauție”

14.02.2022, 20:38
Anunț de ultimă oră. Alexandru Rafila: ”Ne pregătim de ridicarea restricțiilor, dar cu precauție”
Ce spune Alexandru Rafila, despre un al treilea val al pandemiei de coronavirus. 'România poate fi afectată'

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, luni, în cadrul unei conferințe de presă, că România se pregătește de ridicarea restricțiilor. În momentul de față ne aflăm pe un trend descendent, spune Rafila. Care sunt condițiile în care se pot relaxa măsurile în România.

Potrivit ministrului Sănătății, în acest moment ”cifrele arată că ne aflăm pe un trend descendent”, însă situația din spitale rămâne îngrijorătoare, motiv pentru care autoritățile nu iau în calcul, deocamdată, ridicarea restricțiilor impuse în pandemie.

Ministrul Alexandru Rafila a spus că vor fi luate măsuri de relaxare după ce numărul pacienților internați pe secțiile ATI începe să scadă în mod susținut.

Alexandru Rafila a spus când se renunță la restricții în România

,,Cifrele ne arată că am intrat pe un trend descendent. Acest trend trebuie să se cupleze cu alți doi indicatori ca să putem vorbi de o ridicare a restricțiilor. În primul rând scăderea numărului de persoane internate, dar mai ales scăderea numărului de pacienți internați pe secțiile de terapie intensivă. În țările europene, în care s-a decis renunțarea la cea mai mare parte dintre restricții, au puține persoane internate în ATI. Sunt țări care au un grad mare de acoperire vaccinală dar, lucrul care este important este legat de capacitatea sistemului de sănătate de a prelua pacienții. Cu cât gradul de vaccinare a fost mai mare, manifestările au fost mai reduse”, a spus Alexandru Rafila.

 

Alexandru Rafila a mentionat că nu există un calendar, pentru că acum nu sunt motive să existe, în condițiile în care situația în spitale este destul de gravă în continuare. ”Ne pregătim și noi pentru așa ceva, dar cu precauție încât să nu producem un număr mai mare de decese sau să supraaglomerăm spitalele din România”, a mai spus Alexandru Rafila.

Care sunt primele măsuri care ar fi ridicate

Întrebat care ar fi primele măsuri care ar fi ridicate, Alexandru Rafila a spus că utilizarea măștii în aer liber s-ar număra printre acestea.

„Totuși, uitându-ne la modul în care numărul de cazuri scade, sigur că o să ne punem această problemă a ridicării stării de alertă în perioada următoare. Dar până se ridică starea de alertă sigur că s-ar putea renunța la anumite restricții – cum ar fi de exemplu utilizarea măștii în aer liber sau creșterea gradului de ocupare a unor instituții care organizează evenimente – dar numai în corelație cu evoluția reală”, a declarat Rafila.

 

Alexandru Rafila a mai declarat că decesele au un trend descendent, după ce zilele trecute au fost peste 100 de decese pe zi sau chiar aproape 200, luni sunt 64.

„De asta vă spuneam că nu putem să aplicăm niciun fel de măsuri de relaxare în acest moment, decât când acest indicator al gradului de ocupare a secțiilor de terapie intensivă începe să scadă în mod susținut. Rămâne să discutăm cu colegii de la Institutul Național de Sănătate Publică, cu alți specialiști, încât să putem să definim exact parametrii după care să putem să luăm decizii în consecință în ceea ce privește reluarea diferitelor tipuri de activități sau renunțarea la unele dintre restricții”, a spus ministrul.

citește și...