Anchetă de proporții în urma incendiului de la ‘Matei Balș’. Ce a declarat avocatul Institutului: ‘Dacă nu se oprea oxigenul, aveam și explozie’

29.01.2021, 18:10
Anchetă de proporții în urma incendiului de la 'Matei Balș'. Ce a declarat avocatul Institutului: 'Dacă nu se oprea oxigenul, aveam și explozie'
Anchetă de proporții în urma incendiului de la 'Matei Balș'. Ce a declarat avocatul Institutului: 'Dacă nu se oprea oxigenul, aveam și explozie'/ foto: captura kanal d

Un incendiu devastator s-a produs, vineri dimineață (29 ianuarie), la Institutul ‘Matei Balș’ din Capitală. O anchetă a fost declanșată pentru a se afla cine se face vinovat de producerea dezastrului.

Avocatul Institutului, Constantin Durgheu, a mărturisit că infirmierele au fost primele care au luat măsuri la scurt timp după incendiu.

Acestea au luat ‘contact’ cu focul și au oprit alimentarea cu oxigen. Angajații spitalului au fost chemați la audieri, la Poliția Capitalei. Două infirmiere și două asistente erau pe tura de noapte.

Infirmierele de la ‘Matei Balș’ au intervenit de urgență

Criminaliștii și specialiștii de la INSEMEX, institutul din Petroșani, au venit special la București pentru a inspecta saloanele afectate de flăcări.

‘Este evident că nu se poate vorbi de culpa cadrelor medicale, este foarte clar că reacția a fost promptă, a fost un incident regretabil, infirmierele au fost primele care au luat contact cu focul, iar una dintre ele a avut și prezența de spirit de a opri alimentarea cu oxigen. Dacă nu se oprea oxigenul, aveam și explozie’, a spus avocatul, la Poliția Capitalei, notează DIGI24.

‘Prima reacție a fost promptă, una dintre infirmiere a sărit cu o pătură să stingă focul care se află pe nefericitul pacient, cealaltă a sărit să decupleze instalația de oxigen, este evident că au avut o reactie promptă. Apoi ambele au fugit după extinctoare de la capătul culoarului, au fost corect instruite”, a relatat avocatul. „Era firesc să se piardă, dar cu tot stresul, au reacționat cât se poate de corespunzător’, a mai adăugat Constantin Durgheu.

S-a deschis un dosar penal in rem

Pacienții internați la ‘Matei Balș’ au fost evacuați și transportați în siguranță către alte unități sanitare. La momentul producerii incendiului, erau internați 101 pacienți, dintre care 5 au murit.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă în cazul incendiului de la Institutul ‘Matei Balş’ din Capitală.

citește și...