American condamnat la 16 ani de închisoare în Arabia Saudită pentru tweet-urile pe care le-a postat în timp ce se afla în SUA
Un cetățean american a fost arestat în Arabia Saudită, torturat și condamnat la 16 ani de închisoare pentru niște tweet-uri pe care le-a trimis în timp ce se afla în Statele Unite, a declarat marți fiul său. “Tatăl meu este un cetățean american în vârstă care vrea doar să trăiască liber și fericit în Statele Unite, unde și-a primit educația”, a declarat fiul lui Saad Ibrahim Almadi, Ibrahim Almadi, pentru Erin Burnett de la CNN, în cadrul emisiunii “OutFront”.
Saad Ibrahim Almadi, un manager de proiect pensionat în vârstă de 72 de ani care locuiește în Florida, a fost arestat în noiembrie anul trecut în timp ce își vizita familia în regat și a fost condamnat la începutul acestei luni, a declarat fiul său Ibrahim pentru The Associated Press, confirmând detalii care au fost raportate pentru prima dată de The Washington Post. Almadi este cetățean atât al Arabiei Saudite, cât și al Statelor Unite.
Departamentul de Stat al SUA a confirmat mai devreme, marți, că Saad Ibrahim Almadi, în vârstă de 72 de ani, a fost încarcerat în Arabia Saudită, după ce a fost condamnat la 16 ani de închisoare pentru tweet-uri critice la adresa guvernului saudit, potrivit CNN.
Tatăl său ar fi fost deținut în Rusia sau Iran
Închisoarea lui Almadi a fost raportată pentru prima dată de The Washington Post.
Ibrahim Almadi a declarat marți pentru CNN că, dacă tatăl său ar fi fost deținut în Rusia sau Iran, “i-am fi văzut numele pe prima pagină a ziarelor în fiecare dimineață”.
Almadi, “deținut pe nedrept”
Purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Vedant Patel, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că oficialii “au prezentat în mod constant și intensiv preocupările noastre cu privire la acest caz la nivelurile superioare ale guvernului saudit, atât prin canalele de la Riad, cât și la Washington, DC, precum și … chiar și recent, ieri”.
Patel a confirmat, de asemenea, că nu a fost niciun oficial al Departamentului de Stat la audierea de condamnare a lui Almadi, ceea ce, potrivit acestuia, s-a datorat faptului că guvernul saudit a devansat data audierii fără a anunța ambasada SUA și nu a răspuns niciodată la solicitarea ambasadei de a participa la audiere cu câteva săptămâni înainte de programarea inițială. Potrivit lui Patel, ultima dată când SUA a avut acces consular la Almadi a fost la 10 august.
Departamentul de Stat, a spus el, încă parcurge procesul pentru a determina dacă Almadi va fi desemnat ca fiind “deținut pe nedrept”.
“Exercitarea libertății de exprimare nu ar trebui să fie niciodată criminalizată”, a declarat Patel.
Departamentul de Stat a comunicat luni cu ambasadorul saudit la Washington în legătură cu cazul lui Almadi, a declarat un oficial american pentru CNN.