Amenzi de până la 60.000 euro pentru cei care fac risipă de mâncare. Proiect de lege împotriva risipei alimentare

08.06.2022, 12:54

În Spania, conform datelor Ministerului Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, citate de El País, în 2020 au fost aruncate 1.364 de milioane de kilograme de alimente, adică 31 de kilograme de persoană. O risipă pe care Guvernul vrea să-i pună frână și pentru care vrea să aprobe, în această săptămână, un proiect de lege prin care amenzile pot ajunge la 60 de mii de euro.

Proiectul de lege pentru Prevenirea Pierderii și Risipei de Alimente, care a fost prezentat marți în Consiliul de Miniștri, înainte de a fi depus în Parlament, prevede ca toți agenții din lanțul alimentar să aibă un plan de prevenire.

Utilizarea prioritară a alimentelor ar trebui să fie consumul uman în funcție de donația către entități precum băncile alimentare, firmele fiind nevoite să precizeze condițiile de colectare, depozitare și transport de alimente, asta pentru că organizațiile trebuie să știe de unde provin alimentele donate.

Ce se întâmplă cu alimentele

Când alimentele nu pot fi donate, acestea trebuie transformate în sucuri, marmelade sau gemuri. A treia opțiune va fi livrarea pentru hrana animalelor.

Ministerul mai spune că alimentele care nu mai sunt bune pentru consum în baruri, restaurante sau supermarketuri mai pot fi folosite pentru subproduse industriale și reciclarea compușilor sau a combustibilului. Conform datelor din 2020, majoritatea alimentelor irosite sunt produse care nu au fost gătite.

Amenzi de până la 60.000 euro

Proiectul de lege prevede că unitățile care nu respectă această regulă suportă amenzi care pot varia de la 2.001 la 60.000 de euro, pentru abateri grave. În caz de recidivă, amenda poate ajunge la jumătate de milion de euro.

În ciuda cantității mari de deșeuri care apar în locuințele private (75%), noua lege nu prevede însă sancțiuni pentru cei care risipesc alimente acasă, fiind planificate doar campanii de conștientizare.

Această lege încearcă astfel să împlinească unul dintre obiectivele de dezvoltare durabilă ale agendei ONU 2030: reducerea la jumătate a risipei alimentare pe cap de locuitor la nivel mondial. Odată cu avansarea acestor măsuri, Ministerul spaniol al Agriculturii, Pescuitului și Alimentației spune că Spania ar deveni a treia țară, după Franța și Italia, care va aproba un standard cu aceste caracteristici.

Risipirea globală a alimentelor

În 2019, în lume au fost irosite 913 milioane de tone de alimente, ceea ce echivalează cu 17% din tot ceea ce s-a produs în acel an, potrivit datelor Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO). Engleză). O risipă pe care organizația o calculează, în bani, într-o pierdere anuală de 400.000 de milioane de dolari.

Cu toate acestea, aceste date contrastează cu accesul global la alimente. Mai exact, FAO calculează că în jur de 811 milioane de oameni suferă de foame și 2.000 de milioane au deficiențe de micronutrienți, adică deficiențe de vitamine și minerale.

Cum blochează Rusia cerealele ucrainene pentru a câștiga războiul

Cu toate acestea, aceste cifre s-ar putea înrăutăți în lunile următoare din cauza războiului din Ucraina. După cum reflectă FAO în cel mai recent Raport global privind crizele alimentare, ostilitățile rusești pot „agrava previziunile deja îngrozitoare ale insecurității alimentare în 2022 […] având în vedere repercusiunile războiului asupra prețurilor mondiale și a aprovizionării cu alimente, energie și îngrășăminte”.

Mai exact, raportul notează că „multe țări care se confruntă deja cu crize alimentare depind de importurile de alimente de bază și îngrășăminte din Ucraina și Federația Rusă”. Acesta a adăugat că „în 2021, cele două țări au reprezentat o pondere semnificativă a exporturilor mondiale de alimente. grâu (33%), orz (27%), porumb (17%), semințe de floarea soarelui (24%) și ulei de floarea soarelui (73%)”.

citește și...