“Am salvat de la moarte 500 de oameni, dar niciunul nu s-a bucurat”. Cine este bărbatul care a călătorit în 83 de țări, pe urmele escrocilor care și-au înscenat moartea

06.08.2022, 14:30

Timp de peste 30 de ani, investigatorul de asigurări a călătorit în întreaga lume pe urmele escrocilor care și-au înscenat propriul sfârșit. El a fost în 83 de țări pentru a găsi persoane care l-au copiat pe John Darwin – celebrul John Darwin, care și-a înscenat înecul în 2002 – și au pretins că au murit pentru a încasa bani din polițele de asigurare.

John a dovedit că peste 500 de persoane care au pretins că au murit erau, de fapt, în viață.

El a fost fotografiat alături de mulți dintre cei care au încercat să își însceneze moartea, inclusiv Almir, care locuia în Londra și avea o poliță de asigurare de aproape 1 milion de lire sterline, potrivit The Sun.

Peste 500 de persoane care au pretins că au murit

Dar atunci când asigurătorii au fost anunțați că Almir a murit într-un accident de mașină în Yemen la sfârșitul anului 2006, oficialii au avut suspiciuni cu privire la certificatul medical care a însoțit o cerere de despăgubire de peste 900.000 de lire sterline.

Așa că John a călătorit de la casa sa din Windsor, Berks, în Orientul Mijlociu, unde a găsit un certificat de deces al lui Almir la spitalul Al Kuwait din capitala Yemenului, Sana’a. John, acum în vârstă de 74 de ani, spune: “Nu am putut localiza medicul al cărui nume apărea pe document. Când am vorbit cu ofițerul al cărui nume apărea pe raportul de poliție, acesta mi-a spus că nu a asistat niciodată la accident, ci a scris raportul atunci când familia lui Almir i-a spus despre accident. Apoi, am mers la cimitirul unde a fost “îngropat”, dar personalul mi-a spus că Almir nu era mort și mi-a dat indicații pentru a ajunge la casa familiei sale. Un vecin mi-a spus că l-a văzut pe mort pe stradă în acea după-amiază”.

 

Camionul cu varză

“În dimineața următoare am mers la casă și m-am fotografiat cu Almir, care mi-a spus că și-a înscenat moartea pentru că voia să obțină o sumă mare de bani pentru a arăta familiei sale că a avut succes în Marea Britanie. Interesant este că polițistul care a scris raportul de accident era rudă cu familia”.

Investigațiile minuțioase ale lui John au permis companiilor de asigurări să economisească peste 230 de milioane de lire sterline în despăgubiri frauduloase. El spune: “Oamenii care își înscenează propria moarte obțin un document oficial și se așteaptă ca societatea de asigurări să îl accepte. Cu siguranță nu se așteaptă ca cineva ca mine să zboare în lumea a treia și să meargă într-un sătuc să îi caute.

“Am investigat mai mult de 500 de cazuri în care oamenii au încheiat asigurări în Marea Britanie și au murit în străinătate”

Acum, John a scris o carte, Go Away, I’m Dead (Pleacă, sunt mort), în care spune poveștile nebunești ale unora dintre miile de escroci și falsificatori pe care i-a demascat.

Este vorba de oameni precum britanicul Anthony McErlean, care era asigurat pentru 500.000 de lire sterline și “a murit” după ce a fost lovit de un camion în Honduras, America Centrală.

John spune: “Era o poliță de deces accidental. Poți încheia o poliță pentru moarte accidentală de jumătate de milion de lire sterline pentru zece lire pe lună. O asigurare de viață te-ar costa 1.000 de lire sterline. Un prieten american a scris o declarație către asigurătorii britanici în care povestea cum au plecat mai devreme de acasă, când li s-a stricat mașina. O reparau când un camion plin cu varză i-a lovit, omorându-l pe Anthony. Anthony a fost incinerat – un eveniment rar într-o țară catolică precum Honduras. Am cerut  documente, dar soția lui susținea în continuare că nu sunt disponibile. Mi s-a cerut să merg în Honduras, dar am decis să aștept. Știam că avea datorii substanțiale și că își vânduse casa din Kent.”

John a făcut cercetări la foștii vecini ai lui Anthony din Faversham și la scurt timp a primit un telefon – unul dintre ei tocmai îl văzuse pe bărbatul mort și pe soția sa făcând cumpărături la Sainsbury’s din apropiere.

Ulterior, poliția l-a arestat pe McErlean, care a fost închis pentru cinci ani.

Revendicarea lui Canoe Man este “absurdă

Canoe Man John Darwin este cel mai faimos escroc care și-a înscenat din ultimii ani. Anchetatorul John Saunders spune: “De-a lungul anilor am investigat mai multe cazuri în care o persoană ar fi dispărut pe mare. Într-un singur an am avut trei cazuri – toți cetățeni britanici – și vă veți bucura să aflați că toți au supraviețuit în cele din urmă.”

Ofițerul de penitenciare John Darwin avea o asigurare de aproximativ 195.000 de lire sterline, plus diverse beneficii de angajare, când a dispărut în martie 2002, în timpul unei excursii cu canoea în apropierea casei sale din Hartlepool. Deghizat cu o barbă sălbatică, el s-a mutat apoi înapoi acasă cu soția sa Ann după ce și-a înscenat moartea. Ulterior, au fugit în Panama.

John spune: “Soția lui a depus cererea foarte târziu. Colegul meu a intervievat-o și a concluzionat: “Este o prostie”. Darwin își golise chiar și dulapul de la închisoare înainte de a dispărea. Dar medicul legist a decis altfel și a spus: “Nu este o fraudă. Este autentic’. A fost emis un certificat și asiguratorii au plătit”.

“Eram convinși că nu era mort și am recomandat supravegherea. Vorbeam cu asigurătorii despre călătoria în Panama în vederea recuperării banilor. Știam că se afla acolo. De fapt, eram online și căutam un zbor spre Panama când el a intrat într-o secție de poliție din Londra”.

Darwin a fost condamnat la șase ani și trei luni, iar soția sa a primit șase ani și jumătate.

 

 

Dentist care nu s-a calificat niciodată

EMMANOUIL Parisis a practicat ca dentist în Barnstaple, Devon și a fost asigurat pentru 1,7 milioane de lire sterline înainte de a “muri” într-un accident în Amman, Iordania, unde a fost înmormântat.

John spune: “Acest bărbat a avut patru identități și încă nu suntem siguri de numele său real. Un lucru este sigur – era un dentist groaznic, pentru că nu era instruit. Au existat atât de multe plângeri cu privire la tratamentele sale proaste, dar el însuși a răspuns plângerilor adresate autorităților stomatologice pe antet fals.”

Soția sa are un certificat de deces și documente din Iordania și din Grecia, unde a fost înregistrat decesul său, deoarece deținea un pașaport grec. Se presupune că Parisis ar fi murit în timp ce își ducea mama în Iordania pentru a consulta un cunoscut specialist în cardiologie numit Dr. Magdi. Nimeni nu auzise de el. Toate documentele s-au dovedit a fi false și nu a existat nicio înregistrare a înmormântării sale.

John spune: “Poliția din Devon și Cornwall a făcut o treabă excelentă. Cred că unul dintre ofițerii de investigație a avut anterior un tratament dentar dubios de la Parisis”.

Parisis a fost arestat în Scoția, unde lucra ca dentist, folosind numele Neil McClaren.

Tatăl decedat încă mai face școala

Constructorul Paul Earley a fost dat dispărut pe mare când a fost raportat că a dispărut în timp ce își aducea iahtul făcut în casă din Spania în Marea Britanie. În afară de asigurarea pentru ambarcațiunea sa, atunci când soția sa a raportat dispariția, avea două polițe de viață în valoare totală de 118.000 de lire sterline, iar una dintre ele era destul de recentă.

John spune: “Asigurătorii mi-au spus că nu era nevoie să facă cercetări, deoarece soția sa nu a putut obține un certificat de deces timp de șapte ani. Greșit. Ea a mers la tribunal și a primit permisiunea de a declara decesul (un proces care poate accelera procedura de succesiune).”

Soția lui Earley a revenit la numele ei de fată, iar John a aflat că locuia la o nouă adresă în Bournemouth.

El spune: “Am aranjat să o văd cu avocatul ei din Christchurch și cu socrul ei la ora trei. Motivul pentru care am insistat asupra acelei ore a fost că avea doi copii și voiam să știu cine îi lua de la școală. În timp ce o intervievam, un bărbat mare i-a luat pe copii și i-a dus la casă, ceea ce am crezut că se va întâmpla. Mai târziu, poliția a bătut la ușă. Nu era nimeni acolo. Dar eu eram convinsă că mortul era acolo. S-au întors din nou, au mutat patul. Acolo, într-o gaură de sub pat, era un kit de bricolaj pentru Ziua Șacalului. Găsise pe cineva care murise în cimitir și îi luase identitatea. Toți trei au ajuns la închisoare. Mi-a părut puțin rău pentru ei, de fapt, pentru că el era un personaj.”

Amprente pe certificatul de deces

Când designerul web Alfredo Sanchez a murit în Costa Rica, soția sa, Sophie, de origine engleză, a pretins mai mult de un milion de lire sterline.

Sanchez, care locuia în Fulham, în sud-vestul Londrei, lucra pentru HMV, iar angajatorul său grijuliu a plătit pentru ca ea să călătorească în Ecuador, țara lui de origine, pentru înmormântare/creștinare.

John spune: “Anchetele au sugerat că Alfredo se mutase în Costa Rica pentru a începe o nouă viață, în principal din cauza datoriilor pe care le avea în Marea Britanie. A fost nevoie să fac cercetări doar în Marea Britanie, deoarece diverse persoane păreau să știe că nu era mort. Am vorbit la telefon cu familia lui Sophie din Farnham, Surrey. Nu știau nimic despre moartea lui, dar mi-au dat numărul de telefon al fiicei lor din Costa Rica. Am sunat-o și, dintr-o dată, cererea a fost retrasă, dar cazul a fost raportat la poliție. Criminaliștii au găsit amprentele lui Sanchez pe propriul certificat de deces.”

În cele din urmă, Sophie a fost arestată când a sosit în Marea Britanie din Australia.

Ea a fost condamnată la doi ani de închisoare.

Soțul ei a fost arestat în Australia și trimis înapoi în Marea Britanie, unde, în 2012, a fost închis pentru cinci ani pentru că și-a înscenat moartea într-o înșelătorie cu asigurări de 1,25 milioane de lire sterline.

 

citește și...