Alexandru Rafila despre ritmul infectărilor. ”Aștept nu nerăbdare ziua de marți”

26.05.2020, 09:43
Alexandru Rafila despre ritmul infectărilor. ”Aștept nu nerăbdare ziua de marți”
Alexandru Rafila despre ritmul infectărilor. ”Aștept nu nerăbdare ziua de marți”

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a comentat pe marginea ritmului infectărilor cu coronavirus în România după data de 15 mai, când țara noastră a intrat în stare de alertă.

Alexandru Rafila a declarat că așteaptă să vadă rezultatele analizelor făcute azi, marți.

„Aparent stăm bine, pentru că cifrele din săptămâna precedentă au fost în scădere. Am ajuns de la 1.320 de cazuri, undeva în jur de 200 de cazuri. Dar de două zile înregistrăm valori puțin mai mari. E consecința activităților sociale mai intense începând cu data de 15 mai”, a spus Alexandru Rafila la Digi24.

„Aștept cu nerăbdare ziua de mâine (n.r. marți), pentru că ziua de mâine ar trebui să ne confirme un anumit trend”, a completat el.

„Noi avem aceste valori puțin mai mari, în jur de 200, 210 cazuri pentru zilele de sâmbătă și de duminică, când se testează mai puțin, pentru că se trimit mai puține probe către laboratoare. Și atunci, mâine vom avea o cifră care să reflecte exact trendul, pentru că ziua de astăzi a fost o zi lucrătoare, probele provenind de la persoane suspecte – fie că discutăm de personal, fie de pacienți care au simptomatologie respiratorie. Acestea au fost lucrate azi și putem mâine să avem o concluzie mai bine conturată”, a adăugat Alexandru Rafila.

18.283 de îmbolnăviri în România

213 cazuri de noi îmbolnăviri cu coronavirus au fost raportate luni, 25 mai 2020, pe teritoriul țării noastre.

Numărul îmbolnăvirilor cu COVID-19 a ajuns la 18.283 în România, după ce luni autoritățile au în registrat 213 cazuri noi de infectare.

Bilanțul deceselor din cauza noului coronavirus a a ajuns la 1.193. Dintre persoanele depistate pozitiv, 11.630 au fost declarate vindecate și au fost externate.

La terapie intensivă, în acest moment, sunt internați 177 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 6001 de persoane. Alte 67.595 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 377.191 de teste.

106 români din străinătate au murit din cauza COVID-19

În ceea ce privește situația românilor din străinătate, 3.067 au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19. De la începutul pandemiei șți până în prezent, 106 cetățeni români din strinătate au murit din cauza coronavirusului.

Peste 5,5 milioane de îmbolnăviri în lume

Numărul cazurilor de coronavirus raportate în lume a depășit 5,5 milioane. Bilanțul deceselor a ajuns la 346.000.

Peste 2,3 milioane de persoane infectate cu Sars-Cov-2 au fost declarate vindecate.

Primele indicii cu privire la eficacitatea unui potențial vaccin împotriva coronavirusului ar putea fi disponibile în toamnă, a spus șeful Gavi, Alianța pentru Vaccinuri, pentru un ziar elvețian, preconizând un drum lung de acolo până la disponibilitatea generală.

citește și...