Alexandru Rafila, despre carantinarea României: „ Nu aş putea să spun că situaţia e roz şi că nu aş face lockdown”

15.12.2020, 10:27
Alexandru Rafila, despre carantinarea României: „ Nu aş putea să spun că situaţia e roz şi că nu aş face lockdown”
Alexandru Rafila, despre carantinarea României: „ Nu aş putea să spun că situaţia e roz şi că nu aş face lockdown”

Alexandru Rafila, propunerea PSD pentru funcţia de premier, a fost întrebat dacă, în eventualitatea în care va ajunge premier, exclude posibilitatea unui lockdown.

Alexandru Rafila și-a spus părerea despre gestionarea pandemiei de către fostul premier al României, Ludovic Orban. „Mi se pare că ce s-a întâmplat în campania electorală, chiar şi ulterior, foarte multă bravadă. Trebuie să fim decenţi, reţinuţi. Când facem aprecieri trebuie să le facem după ce reflectăm foarte mult. Domnul Orban garanta 100% că nu vom avea un lockdown în România. În loc să spună că cifrele sunt astea şi că vom lua măsuri să protejăm cetăţenii, din dorinţa unui populism exagerat a dat garanţii pe care nimeni nu poate să le dea”, a declarat acesta pentru adevarul.ro.

Întrebat dacă în eventualitatea în care va ajunge premier, nu exclude posibilitatea unui lockdown, deputatul PSD a spus: „Lockdownul e generat de realitatea de pe teren. Aceste afirmaţii, eu nu pot să mi-o asum. Dacă aş fi premier nu mi-aş putea să-mi asum să mint. Nu aş putea să spun că situaţia e roz şi că nu aş face lockdown. Aş genera o radiografie reală a sistemului de sănătate din România. Toate aceste poveşti că specialiştii au spus şamd. au fost nişte neadevăruri. Specialiştii nu au fost consultaţi. Există un comitet care nu a mai fost convocat de trei luni”.

559.587 cazuri de COVID-19 în România

Alte 3.252 de noi cazuri de COVID-19 au fost raportate în ultimele 24 de ore în România. Bilanțul a ajuns la 559.587 de îmbolnăviri, informează Hotnews. În ultima zi au decedat alte 109 persoane, în timp ce la terapie intensivă sunt internați 1.289 de pacienți. Până astăzi, au decedat 13.494 de persoane diagnosticate cu infecție cu noul coronavirus. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.379. Dintre acestea, 1.289 sunt internate la terapie intensivă.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 4.436.130 teste pentru coronavirus. Dintre acestea, 8.059 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 6.250 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 1.809 la cerere.

Pe teritoriul României, 42.741 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 12.222 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 65.168 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 137 de persoane. De la debutul pandemiei, 460.780 de pacienți au fost declarați vindecați.

citește și...