Alexandru Rafila, adevărul despre măștile de protecție: ‘Una de unică folosință, spălată și călcată, își pierde calitățile filtrante total’

25.05.2020, 22:39
Alexandru Rafila, adevărul despre măștile de protecție: 'Una de unică folosință, spălată și călcată, își pierde calitățile filtrante total'
Câte ore ar trebui purtată o mască de protecție

Prof. dr. Alexandru Rafila a explicat din nou cum trebuie să purtăm măștile de protecție împotriva coronavirusului în spațiile publice. El a declarat că măștile chirurgicale, de unică folosință, trebuie folosite doar o singură dată.

Invitat în platoul emisiunii ‘Punctul de întâlnire’ de la Antena 3, Alexandru Rafila a spus că trebuie să luăm pauze în ceea ce privește purtarea măștii.

Câte ore ar trebui purtată o mască de protecție

‘Trebuie să existe o pauză în purtarea măștii. Nu poți să păstrezi masca 8 ore, oricum ea trebuie schimbată în acest interval. La o oră – două, trebuie să respiri normal, fără mască. 

Măștile de unică folosință, chirurgicale sunt de unică folosință, se aruncă. Spălatul și călcatul se referă la măștile textile. O mască de unică folosință spălată și călcată își pierde calitățile filtrante total și nu faci altceva decât să compromiți și calitatea măștii și scopul pentru care este purtată’, a spus prof. dr. Rafila.

Acesta este de părere că oamenii nu au înțeles nici acum în ce constau măsurile de relaxare din starea de alertă.

‘Mie nu-mi place că oamenii iau măsurile în extrem. Trebuie să înțelem ce scrie în actul normativ, dar și spiritul acestor lucruri. Aceste lucruri trebuie și explicate, nu doar să citim niște interdicții sau recomandări, pe care nici măcar nu putem să le comentăm. Sunt foarte multe elemente care schimbă percepțiile unei persoane, iar noi trebuie să răspundem tuturor oamenilor, indeiferent de individualitatea pe care o are fiecare’, a mai spus acesta.

citește și...