Alexandru Rafila a anunțat când ar putea fi gata un vaccin pentru COVID-19: ‘Lumea înțelege, avem vaccin, mâine ne vaccinăm’

20.09.2020, 19:23
Alexandru Rafila a anunțat când ar putea fi gata un vaccin pentru COVID-19: 'Lumea înțelege, avem vaccin, mâine ne vaccinăm'
Alexandru Rafila a anunțat când ar putea fi gata un vaccin pentru COVID-19: 'Lumea înțelege, avem vaccin, mâine ne vaccinăm'

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a vorbit recent despre vaccinul împotriva COVID-19. Acesta a precizat că ar putea fi gata la jumătatea anului 2021, scrie Mediafax.

Alexandru Rafila a spus că țara noastră nu este pregătită pentru distribuirea și administrarea acestuia, mai ales că vaccinul trebuie depozitat în condiții speciale.

Vaccinul ar putea fi gata în 2021

‘Lumea înțelege, avem vaccin, mâine ne vaccinăm, am scăpat. Eu asta va spuneam, haideţi să începem să ne organizăm, pentru că trebuie să discutăm despre mai multe elemente. Cum primim vaccinul, cine-l primeşte, unde-l stochează şi cine-l administrează. Am auzit o teorie că, cel mai bine ar trebui să-l administreze medicii de familie. Dacă o să discutăm de un vaccin care nu poate fi păstrat la temperatura mediului ambiant, atunci o sa fie foarte dificil sa facem acest lucru, şi o să trebuiască să fie organizate probabil centre de vaccinare’, a explicat Alexandru Rafila, potrivit Aleph News.

Mai mult de atât, reprezentantul României la OMS a mai spus care sunt condiţiile de transportare, stocare şi păstrare ale unui eventual vaccin împotriva coronavirus.

‘Un astfel de vaccin se poate ţine câteva zile la frigider dar nu mai mult, îşi pierde calităţile şi îl faci degeaba. Eu aş discuta foarte serios Altfel, UE poate vrea să ne dea vaccin, dar noi nu suntem pregătiţi să stocăm şi să distribuim, ceea ce ar produce frustrare, să ai un remediu şi să nu îl poţi da. E una din priorităţile care ar trebui să fie la Guvern, o astfel de organizare cred că va depăşi capacităţile ministerului Sănătăţii. (…)Un congelator de -80 de grade – avem noi în laborator – un congelator de 400 de litri, costă cel mai puţin 12.000 de euro. Şi într-un astfel de congelator nu intră foarte multe doze de vaccine, intră câteva’, a mai adăugat Alexandru Rafila.

Numărul cazurilor noi de COVID-19 este în creștere

În țara noastră, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1231 de noi cazuri de coronavirus.  4.435 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat. Bilanțul total a ajuns la 112.781 de cazuri de persoane infectate cu COVID-19.

Profesorul Alexandru Rafila a mai declarat că această creștere a cazurilor noi de coronavirus se datorează întoarcerii românilor din concediu.

‘Nu îmi place să fac aprecieri legate de cifre, mă interesează trendul, dacă e ascendent, să vedem unde curba de creştere se aplatizează şi să vedem dacă sunt măsuri care pot scădea acest trend. Sunt de acord că odată cu începutul şcolii se va înregistra un număr de cazuri în creştere, dar după 10-15 zile.

Depinde cât de importantă e această creştere şi cine sunt persoanele bolnave, dacă sunt cu comorbidităţi, sau adulţi tineri, sau copii. Dacă o să fie o creştere de 10-20%, va fi suportabilă de sistemul de sănătate. Dacă numărul de cazuri se dublează, de exemplu, atunci situaţia se schimbă radical’, a mai spus Alexandru Rafila.

citește și...