Afirmația Mariei Sharapova care a stârnit controverse după finala US Open 2006. “Viața mea nu este despre o banană”. Antrenarea din tribune, permisă la ediția din acest an a US Open

31.08.2022, 13:02

Maria Sharapova a obținut o victorie remarcabilă în fața lui Justine Henin în finala US Open 2006 pentru a cuceri singurul său titlu la Flushing Meadows, dar a stârnit controverse, fiind acuzată că ar fi beneficiat de coaching pe teren. “Cred că, până la urmă, personal, viața mea nu este despre o banană”, a declarat Sharapova după meci.

Maria Sharapova și-a adjudecat singurul său titlu la US Open în 2006, la vârsta de 19 ani, dar acest triumf nu a fost lipsit de controverse.

Ea a învins-o pe Justine Henin în două seturi în finala de la Flushing Meadows, pentru a cuceri al doilea dintre cele cinci titluri de tenis de Mare Șlem ale sale, dar, în timp ce se bucura de acest titlu, Sharapova a fost, de asemenea, rugată să abordeze semnalele pe care le primea aparent de la tatăl ei și de la partenerul ei de lovitură în timpul meciurilor de la Open, printre care ținerea în sus a patru degete sau fluturarea unei banane. Rusoaica a oferit o explicație prin care uneori uită să se hidrateze, iar orice semn de mână din partea echipei sale era pentru a-i reaminti să bea lichide.

Afirmația Mariei Sharapova “viața mea nu este despre o banană” stârnește controverse

Când a fost întrebată din nou despre asta după finală, Sharapova a deviat întrebarea, spunând că nu despre asta voia să vorbească într-o seară în care a câștigat încă un titlu major. “Cred că, până la urmă, personal, viața mea nu este despre o banană”, a declarat Sharapova după meci. “Nu este vorba despre ceea ce port. Nu este vorba despre prietenii pe care îi am.

Cariera mea în acest moment este despre câștigarea unui meci de tenis. Și chiar acum, stau aici ca o campioană la US Open, iar ultimul lucru de care cred că oamenii trebuie să își facă griji este o banană”.

Antrenarea din tribune, permisă la ediția din acest an a US Open

Pentru prima dată, la ediția din acest an a US Open va fi permisă, în mod experimental, antrenarea din tribune, o măsură care a divizat vestiarul. Antrenamentele verbale și non-verbale vor fi permise cu condiția ca acestea să nu întrerupă jocul sau să împiedice adversarul, antrenamentele verbale fiind permise doar atunci când jucătorul se află în aceeași parte a terenului.

“Aș spune că prefer metoda tradițională de unu contra unu”, a comentat Cam Norrie, care este împotriva deciziei. “Dar nu schimbă prea multe pentru mine, nu am de gând să o folosesc prea mult”.

Americanul Taylor Fritz a mers mai departe, declarând că “urăște” procesul: “Cred că a te descurca singur pe teren este o parte masivă a sportului nostru”, a împărtășit el. “Trebuie să schimbi lucrurile pentru tine însuți, să-ți dai seama singur ce se întâmplă, să te adaptezi la ceea ce face adversarul”. Tsitsipas, un susținător de mult timp al antrenamentului pe teren, a adăugat: “Antrenorul meu nu a fost la fel de discret ca alți antrenori, dar s-a întâmplat mereu”.

“Am primit o mulțime de încălcări ale regulilor de coaching, ceea ce mi s-a părut nedrept. Dar acum că este legalizat, sunt mai mult decât fericit că nu voi mai avea de-a face cu arbitri care sunt atât de stricți și care vor să cam strice jocul. Credeți-mă, se întâmplă cu aproape fiecare jucător în parte. Faptul că acum este legalizat va face tenisul un pic mai liniștit, va face ca jucătorii să se concentreze mai mult asupra jocului și mai puțin asupra diferitelor prostii.”

Între timp, Daniil Medvedev, campionul în exercițiu la US Open, a fost sceptic în ceea ce privește impactul pe care îl va avea schimbarea regulilor atât asupra sa, cât și asupra jocului în general. “Nu am fost niciodată împotriva coaching-ului, dar știu că nu o voi folosi cu adevărat cu antrenorul meu, deoarece știm cum lucrăm împreună”, a declarat numărul unu mondial.

“Poate că va fi un meci din 10 sau 20 în care va încerca să introducă ceva în timpul meciului. Dar, de cele mai multe ori, nu vom avea nevoie  pe teren”.

citește și...