Această țară fără ieșire la mare a fost numită cea mai bună din Europa pentru scăldat

09.06.2022, 17:34

Calitatea apelor de scăldat din Europa s-a îmbunătățit dramatic în ultimele decenii, iar un nou raport lansat săptămâna aceasta de Agenția Europeană de Mediu (EEA) dezvăluie că aproape 85% dintre zonele sale de scăldat sunt acum „excelente”. O  țară fără ieșire la mare a fost numită cea mai bună din Europa pentru scăldat. În câteva țări din Europa s-au identificat probleme în ape, iar înotătorii pot ajunge să aibă dureri de stomac sau diaree.

Raportul anual al apei de scăldat a monitorizat aproape 22.000 de locuri de înot interioare și de coastă din statele membre UE, Albania și Elveția în 2021. Regatul Unit, după ce a părăsit UE, a lipsit pentru prima dată din raport.

Țara fără ieșire la mare din Austria, cunoscută pentru numeroasele sale lacuri frumoase, inclusiv apele alpine ale Achensee din Tirol și Weissensee cu nuanțe de smarald din Carintia, se află în fruntea clasamentului, cu 97,7% din apele sale declarate excelente, potrivit CNN.

Țările aflate în fruntea clasamentului

Chiar în spatele ei, în fruntea clasamentului, se află patru favorite ale vacanțelor mediteraneene: Malta, Grecia, Croația și Cipru. Danemarca și Germania sunt celelalte țări în care peste nouă din 10 site-uri au obținut nota maximă.

Portugalia se află pe locul 10, cu 88,5%, în timp ce Italia (87,9%) și Spania (87,4%) se află pe locurile 12, respectiv 13. Punctul de interes turistic Franța este mai jos în clasament, cu 75,7%, în timp ce Polonia s-a clasat pe cel mai jos, cu doar 44,5% — la ceva distanță în urma Slovaciei cu 50% și a Ungariei cu 60,2%.

Au fost analizate tipurile de bacterii care indică poluarea

Evaluarea a fost realizată de AEE în cooperare cu Comisia Europeană. Autoritățile locale și naționale au prelevat probe de apă în timpul sezonului de scăldat și le-au analizat pentru tipurile de bacterii care indică poluarea prin canalizare și creșterea animalelor.

Apele au fost apoi judecate „excelent”, „bune”, „suficiente” sau „slabe”, conform standardelor Uniunii Europene.

Probleme pentru Franta, Italia si Țările de Jos

Înotul în ape clasate ca fiind slabe poate duce la îmbolnăviri — dacă apa este înghițită, înotătorii pot avea dureri de stomac sau diaree.
Franța a avut un total de 99 de locuri de scăldat care au fost clasificate „sărace”, ceea ce înseamnă că au trebuit să fie închise pe tot parcursul sezonului de scăldat următor, cu măsuri luate pentru a reduce poluarea și a elimina pericolele pentru sănătate.

Site-urile care au fost clasate slab timp de cinci ani consecutivi trebuie să fie închise definitiv — acest lucru s-a întâmplat cu 31 de locuri de scăldat din Italia, opt în Franța și două în Țările de Jos.

Această regulă face parte din Directiva privind apa pentru scăldat, care a fost adoptată în 2006 și a dus la creșterea continuă a proporției de situri excelente de atunci înainte. Calitatea apelor UE este în general ridicată, standardele minime de calitate a apei fiind îndeplinite la 95,2% din toate siturile evaluate.

citește și...