A murit un fost concurent “Chefi la Cuțite”. Bucătarul a gătit pentru Nicolae Ceaușescu și Gheorghe Gheorghiu Dej
Gheorghe Vătafu, considerat un maestru al gastronomiei, a murit la vârsta de 82 de ani. Unul dintre cei mai mari bucătari români a fost prezent și la emisiunea Chefi la cuțite. Bucătarul profesionist a gătit pentru Nicolae Ceaușescu și Gheorghe Gheorghiu Dej. ”M-am angajat picol la un restaurant nou deschis atunci și acolo veneau mari artiști de la Bulanda, venea Sadoveanu, pe care eu îl citeam cu sfințenie”.
Gheorghe Vătafu este considerat un maestru în arta culinară și unul dintre fondatorii gastronomiei românești moderne. El a fost bucătar-șef la Hotelul InterContinental din București, primul hotel de 5 stele care s-a construit în România.
În ultimii ani, Gheorghe Vătafu nu a mai putut profesa, însă pasiunea pentru gătit a rămas vie. Gheorghe Vătafu a participat și la Chefi la Cuțite. În sezonul trecut, cu numărul 9, a pășit în fața juraților cu un preparat alcătuit din crap pescăresc cu sărmăluțe în cuib, potrivit a1.ro.
Cum și-a început cariera
În cadrul competiției, Gheorghe Vătafu a făcut dezvăluiri despre cum și-a început cariera.
”Era în timpul în care Bucureștiul se numea Micul Paris și casele nobiliare își trimiteau bucătarii în Franța ca să se specializeze sau erau trimiși direct bucătari francezi, ca să îi specializeze pe români.
M-am angajat picol la un restaurant nou deschis atunci și acolo veneau mari artiști de la Bulanda, venea Sadoveanu, pe care eu îl citeam cu sfințenie”, a spus Gheorghe Vătafu la Antena 1, anul trecut.
Gheorghe Vătafu a gătit pentru Nicolae Ceaușescu și Gheorghe Gheorghiu Dej
Gheorghe Vătafu a gătit pentru mai multe persoane influente, chiar și pentru Gheorghe Gheorghiu Dej sau soții Ceaușescu. Bucătarul profesionist a spus că a ajuns să lucreze pentru fostul prim-ministru al României.
”Era un om foarte ponderat. Nu era prea sănătos, nu era un om căruia să îi placă mesele întinse, băutura. Chiar şi ea, cât era de răutăcioasă.
Cu mâncarea erau foarte ponderaţi. Mâncau legume, fructe de la micul dejun. La ocazii se făcea un grătar în curte. Când aveau vânători sau oaspeţi străini, şefi de stat, se făcea o masă câmpenească. Acolo mai mânca şi el mititei, grătare, dar tot ponderat…”, a mai detaliat Gheorghe Vătafu.