A murit omul de afaceri Gelu Tofan, cunoscut drept „regele anvelopelor”

23.10.2021, 11:26
A murit omul de afaceri Gelu Tofan, cunoscut drept „regele anvelopelor”
A murit omul de afaceri Gelu Tofan, cunoscut drept „regele anvelopelor”

Omul de afaceri Gelu Tofan, cunoscut drept ”regele anvelopelor”, a murit la vârsta de 61 de ani. Fiul său, Adrian Tofan, a fost cel care a anunțat decesul acestuia. Gelu Tofan fusese diagnosticat recent cu cancer de pancreas în stadiul patru, cu metastaze la ficat, plăîmâni și splină. Gelu Tofan dusese infectat și cu COVID-19.

Omul de afaceri Gelu Tofan, fondatorul Tofan Grup Internațional, a murit vineri, 22 octombrie 2021, la vârsta de 61 de ani. Anunțul privind decesul omului de afaceri a fost făcut de fiul său, Andrei Tofan, pe contul său de Facebook. a fost diagnosticat, în august, cu cancer de pancreas în stadiul 4, cu metastaze la ficat, plămâni și splină. Cu câteva luni înainte, el făcuse o formă severă de COVID-19.

„Tata a fost diagnosticat cu cancer de pancreas în stadiul 4, cu metastaze la ficat, plămâni şi splină, în data de 26 august 2021. Inoperabil, cu şanse de reuşită a tratamentului convenţional cu citostatice spre zero. A considerat că nu merită chinul prelungit, nici el şi nici familia. În martie-aprilie, făcuse o formă dură de Covid-19, însă nu a necesitat internare. S-a vindecat, iar de atunci s-a plâns de lipsă de putere şi a început să scadă în greutate. În luna august, a făcut un set de analize de sânge, iar rezultatele analizelor hepatice au fost dezastruoase, în special GGT-ul – de peste 20 ori faţă de normal. Era un anti-fumător convins, facea des sport, avea o dietă sănătoasă, nu consuma decât ocazional vin roşu, iar în familia noastră nu ştiu să fi avut cineva această boală. Pe de altă parte, avea insomnii de ani buni şi era foarte stresat.

A reuşit să îşi cunoască primii trei nepoţi, pe care îi iubea nespus, şi ştiu că şi-ar fi dorit să îi cunoască şi pe cei ce vor veni. Tata şi-a trăit ultimele săptămâni din viaţă în satul natal, Todireni, din judeţul Botoşani. Ultimul său proiect a fost şi cel mai ambiţios din carieră – amenajarea râului Prut pentru navigaţie. Tata avea regretul că nu va mai apuca să îl vadă finalizat.În anul 1999, Patriarhia Română i-a acordat tatălui meu ordinul “Crucea Patriarhală”, pentru construcţia unei biserici în judeţul Botoşani (…) Tată, Dumnezeu să te odihnească în pace!”, a scris Adrian Tofan pe contul său de Facebook.

Cine a fost Gelu Tofan

Unul dintre primii milionari în dolari ai României post-decembriste, Gelu Tofan, a devenit cunoscut în mediile de afaceri în 1995, când înreprinderea Danubiana, producător de anvelope, a fost privatizată de Fondul Proprietății de Stat, actuala AVAS –, iar Tofan Grup SA cumpăra pachetul majoritar de acțiuni. În 2001 Tofan Grup vinde către Michelin două fabrici de anvelope (Silvania Zalău și Victoria Florești) și Tofan Recap, care reșapa anvelope. Tranzacția a fost estimată la acea vreme la 100 mil. dolari, precizează Hotnews.

În 2009, Tofan Grup International a intrat in insolvență la propria cerere, iar Tribunalul București a admis începerea procedurii.  Cea mai mare firma a grupului, Danubiana – care fusese preluata de Tofan Grup in 1995 – a intrat in faliment din 2008.

citește și...