Cât rău ne poate face masca de protecție din bumbac! Medicii explică: ‘Nu este cea mai bună soluție pentru a ne proteja’

21.10.2020, 14:15
Cât rău ne poate face masca de protecție din bumbac! Medicii explică: 'Nu este cea mai bună soluție pentru a ne proteja'
Cât rău ne poate face masca de protecție din bumbac! Medicii explică: 'Nu este cea mai bună soluție pentru a ne proteja'/ foto: pixabay

De câteva zile, masca de protecție împotriva coronvirusului a devenit obligatorie în mai multe orașe din țară, inclusiv în Capitală.

În ultimele 24 de ore, numărul cazurilor noi de infectare cu COVID-19 a explodat. S-au înregistrat 4.848 de cazuri noi de COVID-19, iar bilanțul deceselor a ajuns la peste 6000 de persoane. În plus, la ATI sunt 766 de pacienți internați în stare gravă.

Cât rău ne poate face masca de protecție din bumbac

În acest context, autoritățile recomandă purtarea măștii de protecție în spații închise și deschise, însă specialiștii susțin că masca din bumbac face mai mult rău decât bine celor care o poartă.

În cadrul unui interviu pentru emisiunea ‘Sfat de sănătate cu Andreea Cigolea’, de la Antena 3, medicul dermatolog Adina Alexandru a explicat că masca din bumbac este diferită de cea chirurgicală. De asemenea, masca din bumbac nu oferă protecție anti-COVID.

‘Există o diferență substanțială față de mască facială medicală. Masca din bumbac are avantaje, este reutilizabilă, și probabil că asta este ceea ce foarte multă lume apreciază, este lavabilă, poate fi chiar ajustabilă și unele dintre ele sunt dotate cu anumite orificii pentru filtre’, a spus Adina Alexandru, la Antena 3. 

‘Nu este cea mai bună soluție pentru a ne proteja cât mai bine în fața acestei infecții. Nu sunt sterile, nu sunt considerate echipamente de protecție și nu sunt dispozitive medicale. Deci nu sunt standardizate conform protocoalelor europene’, a mai declarat medicul.

Nelu Tătaru, în control la spitalele din țară

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a decis să facă verificări la toate spitalele din România. El se va deplasa miercuri, 21 octombrie, în judeţele Cluj, Mureş, Sibiu şi Braşov, acolo unde va evalua situaţia din unităţile sanitare şi direcţiile de sănătate publică şi va purta discuţii cu personalul medical, în contextul evoluţiei epidemiologice.

‘Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, se va afla în jurul orelor 11,30 la Spitalul de Boli Infecţioase Cluj-Napoca, după care va evalua Spitalul Municipal din aceeaşi localitate care este desemnat spital parţial pentru pacienţii COVID-19’, a informat Ministerul Sănătății.

În prezent, România are a doua rată a mortalității din Europa din cauza coronavirusului. Țara noastră a depășit deja Spania, Franța, Marea Britanie și chiar Italia la numărul de decese cauzate de Covid-19.

citește și...