Klaus Iohannis: ”După 15 iunie, se vor putea redeschide mall-urile, dar fără restaurante și fără locuri de joacă”

09.06.2020, 15:06
Klaus Iohannis: ”După 15 iunie, se vor putea redeschide mall-urile, dar fără restaurante și fără locuri de joacă”
Klaus Iohannis: ”După 15 iunie, se vor putea redechide mall-urile, dar fără restaurante și fără locuri de joacă”

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că după data de 15 iunie se vor putea redeschide mall-urile, grădinițele și piscinele.

Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații după ce discutat cu premierul Ludovic Orban și cu mai mulți miniștri din Cabinet despre măsurile de gestionare a epidemiei de coronavirus.

Liderul de la Cotroceni a anunțat, printre altele, că a fost luată în discuție necesitatea prelungirii de alertă. De asemenea, acesta a mai spus că mall-urile se pot redeschide după data de 15 iunie.

”Am luat în discuție necesitatea prelungirii strării de alertă.

Având în vedere că în ultima vreme numărul de noi îmbolnăviri nu acrescut smenificativ, dar nici scăzut semnificativ, considerăm că e posibil să continuăm cu noi măsuri de relaxare, adică unele restricții care sunt acum în vigoare nu vor mai fi după 15 iunie.

După 15 iunie, se vor putea redechide mall-urile, dar fără restaurante și fără locuri de joacă. Vor fi posibile evenimente private – nu publice, private – cu număr un pic mai mare de participanți, în speță 20 de persoane dacă evenimentele sunt în interior și 50, dacă vor avea loc în extrerior”, a declarat Klaus Iohannis, potrivit Digi24.

Vor fi mai puține restricții

De asemenea, președintele României a afirmat că este posibilă, dar nu obligatorie, redeschiderea grădinițelor și a creșelor private.

Klaus Iohannis a afirmat că vor fi mai puține restricții, dar că se impune prelungirea stării de alertă.

”Pentru a veni în sprijinul părinților care vor lucra, care vor avea de mers la lucru și în perioada vacanței, va fi posibilă – nu obligatorie, dar posibilă – redeschiderea after school-urilor, grăinițelor și creșelor private.

Va fi posibilă redeschiderea sălillor de fitness, dar cu respectarea unor norme foarte stricte.

Va fi posibilă deschiderea piscinelor exterioare, cu respectarea regulamentelor speciale.

Având în vedere că mai avem pacienți internați în spitale, suntem de părere că se impune prelungirea stării de alertă. Vor fi mai puține restricții, dar considerăm că nu se poate continua fără acest instrument”, a adăugat președintele României.

Apel la parlamentari

Președintele a subliniat că Parlamentul trebuie să ia în dezbatere această prelungire a stării de alertă și a adresat parlamentarilor un apel pentru a nu pune sub semnul întrebării măsurile luate.

“Stimați parlamentari, fiți responsabili! Virusul nu dispare printr-un vot în Parlament, dar dacă sprijiniți Guvernul, putem controla eficient această răspândire a epidemiei. Guvernul a luat cele mai bune măsuri, a luat măsurile care au dus la răspândirea foarte limitată a epidemiei.

Ați urmărit probabil un studiu foarte nou al unui institut prestigios din Londra, care spune că fără aceste măsuri am fi avut milioane de decese în lume.

Faptul că am impus în România, din timp, aceste măsuri ne-a făcut să controlăm răspândirea cât de mult s-a putut controla.

Stimați parlamentari, nu puneți sub semnul întrebării, acum, la final, aceste măsuri, care s-au dovedit a fi corecte!”, a transmis Klaus Iohannis, potrivit sursei menționate.

citește și...