Cât a ajuns să coste un kilogram de cireșe în plină pandemie. Prețul e halucinant
Ca-n fiecare an, la început de mai, cireșele sunt la mare căutare la tarabe! Anul acesta, însă, prețul lor i-a cam speriat pe mulți români. În unele piețele din Capitală, un kilogram de cireșe gustoase se vinde cu prețuri între 80 și 100 de lei în perioada pandemiei de coronavirus.
Prețuri enorme la cireșele de mai
Cât a ajuns să coste un kilogram de cireșe în plină pandemie! Cel mai ieftin puteți găsi un kilogram cu 35 de lei, dar sunt aduse din import, în general din Grecia.
Vânzătorii se scuză și spun că prețul cireșelor nu depind ei, mai ales că sunt cumpărate en-gros.
Din fericire, există și zone din România unde cireșele se vând cu prețuri rezonabile! De exemplu, în Păulești, judeţul Prahova, acolo unde un kilograme de cireșe este de două ori mai ieftin decât București.
La Păulești avea loc în fiecare an Festivalul Cireșelor, cu tone de fructe și muzică live. Din nefericire, anul acesta, festivalul nu va mai avea loc din cauza pandemiei de COVID-19, iar sătenii au găsit alte mijloace prin a-și vinde roadele culese din grădinile proprii.
Festivalul de cireșe de la Păulești a fost anulat
Producția de cireșe se vinde acum în fața porților. Un kilogram de cireșe costă la Păulești în jur de 15 lei.
‘Am avut cîțiva clienți, că avem și marfă proaspătă. Au fost cam micuțe anul ăsta pentru că nu a plouat. Sperăm să mai plouă, pentru că urmează pietroasele de mai, alea sunt mai mari puțin. Cu 15 lei kilogramul merg, dar se culeg foarte greu, că sunt micuțe acum, primele cireșe de mai’, susțin producătorii, notează Digi24.
Mai mult de atât, primarul din Păulești a găsit o soluție pentru ca localnicii să își poată vinde producția de cireșe. Acesta a stabilit un set de măsuri de protecție pentru săteni.
‘Toate persoanele care furnizează cireșe sunt cele care sunt de-a lungul drumului județean și care sunt și la distanța necesară. Le-am explicat că trebuie să fie la 3 metri de acostamentul drumului, ca să nu fie niciun fel de probleme și de-a lungul drumului județean este spațiu, ca cei care trec pe DJ să poată să parcheze în afara spațiului carosabil, ca să nu avem niciun fel de probleme. S-au scos certificate de producător’, a declarat Tudor Sandu.