Perseide 2019. Când are loc ploaia de stele de pe cerul României

12.08.2019, 18:00
Perseide 2019. Când are loc ploaia de stele de pe cerul României
Perseidele se pot vedea cu ochiul liber

Perseidele, cel mai cunoscut curent de meteori, vine cu o ploaie de stele spectaculoasă și în această vară.

Fenomenul atinge punctul maxim în luna august, în nopțile de 11, 12 și 13. Potrivit astronomilor de la Observatorul „Vasile Urseanu” din Capitală, cea mai bună perioadă de observare este după miezul nopții, până la răsăritul soarelui.

„Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lasată de o particulă sub 1 mm diametru care aprinde aerul când intră în atmosfera Pământului. Pentru o fracțiune de secundă vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid, iar pietroiul care uneori cade pe Pământ se numește meteorit. Toate aceste particule de praf vin de la cometa 109P/Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează și praful cosmic prins în nucleul înghețat este eliberat în spațiu”, au spus astronomii, pentru Digi 24.

Conform mitologiei elene, Perseu era fiul Danaei și al lui Zeus, care pentru a ajunge la aceasta, a luat forma unei ploi de aur. Meteoriții au primit numele de la constelația Perseu, din dreptul căreia își fac apariția, deși între constelație și acest curent de meteori nu este nicio legătură.

Stelele căzătoare se văd cu ochiul liber

„Pentru a vedea meteori nu aveți nevoie de un instrument astronomic. Vă trebuie ceva pe care să stați întins, un sac de dormit sau un șezlong. Vă mai trebuie îmbrăcăminte groasă pentru că noptile de august sunt destul de răcoroase. Pentru a vedea cât mai mulți meteori, este nevoie să priviți cerul măcar o oră. Cu cât observați mai mult cu atât vedeți mai mulți meteori. Desigur, uneori este binevenită o pauză scurtă pentru dezmorțire”, au mai transmis specialiștii.

 

citește și...