Pansamentul care poate detecta cancerul, infarctul și hemoragiile: iată cum funcționează

27.12.2022, 20:08

Acest nou gadget tehnologic a fost dezvoltat de inginerii de la Universitatea din California pentru a monitoriza în permanență bolile cu scopul de a salva vieți. După cum a fost publicat în revista Nature, o cercetare efectuată de inginerii de la Universitatea din San Diego, California, a dezvoltat un plasture fotoacustic moale, un fel de plasture tehnologic care realizează o cartografiere tridimensională a hemoglobinei în țesuturile profunde.

Acest lucru este realizat printr-o rețea de transductoare ultrasonice și diode laser cu emisie de suprafață cu cavitate verticală (VCSEL) pe un substrat moale comun.

Atunci când este iluminată de laserul VCSEL, hemoglobina va vibra și va emite unde acustice pentru a realiza o cartografiere a biomoleculelor cu rezoluție spațială ridicată în țesuturile profunde, transmite as.com.

Cum funcționează tehnologia de tencuială

Acest plasture portabil și flexibil aderă la piele ca un plasture și permite o monitorizare non-invazivă pe termen lung. Acesta realizează o cartografiere tridimensională a hemoglobinei cu o rezoluție spațială sub milimetrică în țesuturile profunde, până la câțiva centimetri sub piele, în comparație cu alte dispozitive electrochimice portabile care detectează doar biomoleculele de la suprafața pielii.

În plus, poate obține un contrast ridicat în raport cu alte țesuturi.

Temperatura maximă măsurată a fost de 36°C

Datorită selectivității sale optice, acesta poate extinde gama de molecule detectabile, integrând diferite diode laser cu lungimi de undă diferite, împreună cu posibilele lor aplicații clinice.

După o oră de funcționare, temperatura maximă măsurată a fost de 36°C, ușor mai mare decât temperatura de la suprafața pielii, dar încă confortabilă pentru subiect. Plasturele fotoacustic generează la fel de multă căldură ca și rețelele de fază cu ultrasunete, dar în marje de siguranță.

În prezent, plasturele fotoacustic detectează doar hemoglobina, o tehnologie care poate fi potențial extinsă pentru a monitoriza multe alte biomolecule endogene, cum ar fi melanina, glucoza, lipidele, citocromul, acidul nucleic și proteinele. Pentru organele viscerale, cum ar fi inima, de exemplu, lungimea de undă trebuie mărită, lucru la care Verasonics lucrează. În același mod, depistarea cât mai devreme posibil a cancerului unei persoane ar fi esențială pentru a-i salva viața.

 

citește și...