Bețivii care adorm pe șosea mor în accidente rutiere, avertizează poliția din Tokyo

15.12.2022, 20:00

Poliția din capitala Japoniei îi îndeamnă pe oameni să își modereze consumul de alcool în acest sezon de sărbători, ca urmare a creșterii numărului de decese ale băutorilor loviți de vehicule după ce au adormit pe stradă. Japonezii beau aproximativ 8 litri de alcool pur pe an pe cap de locuitor – ceea ce echivalează aproximativ cu 1,6 sticle de vin sau aproximativ 3 litri de bere pe săptămână pe persoană.

Până la data de 25 noiembrie, 10 persoane au fost ucise în astfel de accidente în acest an, a precizat poliția din Tokyo într-o postare recentă pe Twitter – reprezentând 22% din totalul deceselor de pietoni din capitală. “Este dublu față de anul trecut. Pietoni, beți cu moderație!”, se arată în postare.

Poliția este îngrijorată că numărul de decese ar putea crește în continuare, deoarece oamenii participă la sărbătorile de sfârșit de an și la petrecerile de la birou, mai ales că viața de noapte își revine după relaxarea restricțiilor Covid.

Avertisment cu privire la riscurile consumului excesiv de alcool

Departamentul a lansat un anunț video de serviciu public care avertizează oamenii cu privire la riscurile consumului excesiv de alcool și le reamintește siguranța rutieră. Acesta va fi difuzat în interiorul a 60.000 de taxiuri cu monitoare din Tokyo în perioada premergătoare Revelionului.

Japonia a ridicat starea de urgență privind coronavirusul în octombrie 2021, permițând restaurantelor să vândă din nou alcool și să rămână deschise mai târziu, dar restricțiile în unele părți ale țării au rămas în vigoare până în luna martie a acestui an.

Japonezii beau 1,6 sticle de vin sau aproximativ 3 litri de bere pe săptămână pe persoană

Călătoriile internaționale în Japonia au fost reluate în luna octombrie a acestui an, iar autoritățile din turism speră la un val de vizitatori în perioada sărbătorilor.

Japonia are un nivel relativ scăzut al consumului de alcool, potrivit unui studiu al OCDE din 2021, care ia în calcul impactul pandemiei, dar consumul social de alcool este ceva obișnuit în timpul festivităților.

Japonezii beau aproximativ 8 litri de alcool pur pe an pe cap de locuitor – ceea ce echivalează aproximativ cu 1,6 sticle de vin sau aproximativ 3 litri de bere pe săptămână pe persoană.

Consumul de alcool în Japonia a scăzut în timpul pandemiei, restricțiile afectând afacerile barurilor și ale altor locuri care vând băuturi.

Scăderea vânzărilor a dus, de asemenea, la scăderea veniturilor din impozitul pe băuturi alcoolice, ceea ce a dus la o campanie controversată a guvernului japonez în acest an, menită să încurajeze tinerii să consume mai mult alcool.

Însă Ministerul japonez al Sănătății a avertizat în trecut asupra pericolelor pe care le implică consumul excesiv de alcool. Într-o postare pe site-ul său de anul trecut, acesta a numit consumul excesiv de alcool o “problemă socială majoră” care persistă în ciuda recentei încetiniri a consumului. Și a îndemnat persoanele cu obiceiuri nesănătoase de consum de alcool să își “reconsidere” relația cu alcoolul.

citește și...