O sportivă din Iran a “dispărut” după ce a concurat la Seul fără hijab. Alpinista a fost văzută cu un oficial iranian

19.10.2022, 19:41

Starea actuală a lui Elnaz Rekabi rămâne necunoscută, fanii alpinistei iraniene temându-se pentru siguranța ei. Rekabi a devenit o știre internațională în acest weekend, când a participat la Campionatele Asiatice de escaladă de la Seul fără hijab – o cerință pentru femeile din Iran și pentru cele care reprezintă țara în străinătate.

Imaginea lui Rekabi cățărându-se cu părul vizibil a fost celebrată ca o dovadă de solidaritate cu femeile din Iran care protestează în prezent împotriva poliției morale și a guvernului iranian, în urma morții lui Mahsa Amini, o tânără de 22 de ani care a murit în timp ce se afla în custodia poliției.

Se pare că protestele au dus la sute de morți, deși confirmarea este dificilă din cauza întreruperilor de internet și a controlului guvernamental. Îngrijorarea pentru Rekabi a crescut, deoarece oficialii guvernamentali au confirmat marți întoarcerea ei în Iran. Amnesty International a scris pe Twitter că organizația este “alarmată” de aceste rapoarte, menționând că ea ar putea fi “expusă unui risc real de arestare arbitrară, tortură și alte rele tratamente”, potrivit The Guardian.

Elnaz Rekabi din Iran își cere scuze după ce a concurat fără hijab

Înainte de întoarcerea ei în Iran, Rekabi a postat un mesaj pe Instagram Stories, părând să își ceară scuze pentru lipsa hijabului în competiție.

“Din cauza unui moment nepotrivit și a unei chemări neașteptate de a mă urca pe perete, acoperământul de pe cap mi-a ieșit din greșeală”, a scris ea, potrivit BBC.

Prietenii alpinistei nu au reușit să o contacteze

Au apărut unele speculații cu privire la autenticitatea acestui mesaj și dacă a fost scris sub constrângere. BBC Persian a relatat luni că pașaportul și telefonul mobil al lui Rekabi au fost confiscate, iar reporterul Megha Mohan a scris marți pe Twitter că prietenii alpinistei nu au reușit să o contacteze de când a fost văzută cu un oficial iranian. IranWire a relatat că oficialii plănuiesc să o ducă direct la închisoarea Evin la întoarcerea ei.

Federația Internațională de Escaladă Sportivă (IFSC) a precizat într-o declarație că “încearcă să stabilească faptele” cazului, după cum a relatat CNN. “Am fost, de asemenea, în contact cu  Rekabi și cu Federația iraniană de cățărare”, a adăugat aceasta. “Vom continua să monitorizăm situația pe măsură ce se dezvoltă la sosirea ei”.

citește și...