Drama lui Jeffrey Dahmer de la Netflix atrage audiențe uriașe și reacții puternice. “Aproape imposibil de urmărit”

07.10.2022, 16:59

Drama de la Netflix despre criminalul în serie Jeffrey Dahmer a atras cifre uriașe de audiență, dar și critici din partea celor care spun că este insensibilă. Dahmer a ucis 17 băieți și tineri, dintre care mulți erau de culoare și homosexuali, între 1978 și 1991. Serialul, care îl are în rolul lui Evan Peters în rolul lui Dahmer, a fost vizionat timp de 196,2 milioane de ore în prima sa săptămână completă și este în prezent serialul numărul unu pe Netflix în peste 60 de țări.

Crimele lui Dahmer au implicat, de asemenea, canibalism și necrofilie. A fost condamnat în 1992 și a fost ucis în închisoare doi ani mai târziu.

Anne E Schwartz, jurnalista care a dezvăluit povestea crimelor sale în 1991, a declarat pentru Independent că serialul a “sacrificat acuratețea de dragul dramei”. Fosta jurnalistă de investigații criminale a spus că realizatorii și-au luat “licențe artistice” cu multe detalii cheie, afirmând că serialul “nu seamănă foarte mult cu faptele din acest caz”. Ea a mai spus că “descrierea ofițerilor de poliție din oraș ca fiind rasiști și homofobi este incorectă”.

Audiențe record

Netflix a fost criticat și pentru că l-a catalogat inițial ca fiind un serial LGBTQ. Această etichetă a fost ulterior eliminată.

Controversa nu a împiedicat serialul să înregistreze cele mai mari cifre de vizionare în prima săptămână pentru un serial nou de când a început sistemul de rating al serviciului de streaming, în iunie 2021, potrivit IndieWire.

Filmul, criticat de familiile victimelor

Serialul, care îl are în rolul lui Evan Peters în rolul lui Dahmer, a fost vizionat timp de 196,2 milioane de ore în prima sa săptămână completă și este în prezent serialul numărul unu pe Netflix în peste 60 de țări.

Netflix a fost solicitată să dea un răspuns la criticile primite.

Sora uneia dintre victimele sale l-a descris pe Monster: Povestea lui Jeffrey Dahmer ca fiind “dură și neglijentă”. Rita Isbell, al cărei frate, Errol Lindsey, avea 19 ani când a fost ucis, a dat o declarație emoționantă de impact asupra victimei în instanță în 1992, dar a spus că nu a fost informată că aceasta va fi recreată în serialul în 10 părți al lui Ryan Murphy.

Ea a declarat pentru Insider: “Când am văzut o parte din emisiune, m-a deranjat, mai ales când m-am văzut pe mine – când mi-am văzut numele meu apărând pe ecran și această doamnă spunând textual exact ceea ce am spus.”. Ea a spus că Netflix ar fi trebuit să dea o parte din banii din emisiune copiilor și nepoților victimelor”.

“Dacă spectacolul le-ar fi adus beneficii în vreun fel, nu s-ar fi simțit atât de dur și nepăsător. Este trist că ei doar fac bani de pe urma acestei tragedii. Asta este doar lăcomie”.

Săptămâna trecută, vărul lui Lindsey, Eric Perry, a scris pe Twitter pentru a spune că familia era nemulțumită de serial.

“Este retraumatizant la nesfârșit, și pentru ce?“, a spus el. “De câte filme/spectacole/documentare avem nevoie?”.

“Aproape imposibil de urmărit”

Criticile la adresa serialului au fost amestecate, Stuart Heritage de la The Guardian numindu-l “aproape insuportabil de greu de privit”.

El a scris: “Cel mai rău, într-o oarecare măsură, este concentrarea.. Singurul lucru bun pe care îl poate face un serial ca aceasta este să fure lumina reflectoarelor de la criminal și să arate cine erau de fapt acești oameni. Dar Dahmer, în cea mai mare parte, este, din păcate, prea îndrăgostit de atracția sa principală pentru asta.”

Daniel Fienberg, de la The Hollywood Reporter, a numit acest film un “amalgam exasperant”, adăugând că “reducerea majorității victimelor și a familiilor lor la durerea lor este mai aproape de exploatarea acestei dureri decât de onorarea oricăror amintiri”.

Dar Paul Tassi de la Forbes a spus: “Nu știu dacă “a plăcea” serialul este cuvântul potrivit, deoarece este destul de tulburător de urmărit, dar cred că este bine jucat de toți cei implicați, iar serialul depune multă muncă pentru a menține accentul pe victime, pe inepția poliției și pe pagubele pe care Dahmer le-a lăsat în urma sa.”

citește și...