Schimbarea orei 2022. Când trecem la ora de iarnă

03.10.2022, 20:54
Schimbarea orei 2022. Când trecem la ora de iarnă
Businessman looking at the time on his wrist watch in car. Business concept.

Zilele se lungesc, nopțile se scurtează: fără îndoială, în curând vom schimba ceasurile pentru ora de iarnă! Ritualul anual al întoarcerii ceasurilor înapoi are loc în același weekend în fiecare an. “Întoarcerea” marchează venirea toamnei și a iernii, anunțând începutul oficial al lunilor mai reci . În noaptea de sâmbătă – 29 octombrie – spre duminică – 30 octombrie 2022 -, se câștigă o oră de somn în plus, așa că se va da ceasul înainte cu o oră. 

A sosit octombrie și este luna în care se schimbă timpul și trecem la iarnă. Concret, schimbarea orei este așteptată în 2022, în ultima duminică din octombrie, mai exact pe 30/10/2022. În diminețile de duminică din luna octombrie, la ora 04:00 dimineața, dăm ceasurile înapoi cu o oră, la ora 03:00.

Această schimbare a orei poate suna deranjant și ridică semne de întrebare: în 2019, deputații Uniunii Europene au votat pentru încetarea schimbărilor sezoniere ale ceasurilor în UE. De atunci, ei spun în mod regulat că fiecare schimbare a ceasului de vară sau de iarnă ar putea fi ultima. Dar este într-adevăr adevărat?

Comisia Europeană a propus oprirea definitivă a acestei schimbări bianuale în 2021

Amintiți-vă că, în septembrie 2018, Comisia Europeană a propus oprirea definitivă a acestei schimbări bianuale în 2021, deoarece 84% dintre europeni au votat pentru oprirea acestui sistem. Comisia Europeană a lăsat la alegerea fiecărui stat membru dacă dorește să rămână la ora de iarnă sau la ora de vară. În Franța, ora de vară a fost cerută de 59% dintre cei chestionați. Fiecare stat membru trebuia să se pronunțe înainte de 1 aprilie 2020.

Dar, din cauza crizei coronavirusului, întrebarea nu este încă tranșată și întârzie sfârșitul punerii ceasurilor înapoi sau înainte, programată inițial în 2021. “Sfârșitul schimbării sezoniere a ceasurilor a fost întârziat de criza Covid-19 și de avizul negativ al Consiliului European. Textul nu a fost reevaluat până la această dată”, se arată pe site-ul serviciului-public.

Toate țările UE trebuie să opteze pentru o oră legală

În ceea ce privește gestionarea și închiderea dosarului de schimbare a ceasului, toate țările UE trebuie să opteze chiar și pentru o oră legală pentru a evita diferențele de fus orar prea restrictive. Pentru ca cele 27  de state membre să ajungă la un acord, vor avea loc lungi discuții… Cu atât mai mult cu cât unele țări din sud nu sunt de acord să oprească modificările sezoniere ale ceasului.

 

citește și...