Visul lui Putin de a “conduce lumea” cu o armată invincibilă din punct de vedere artificial

05.09.2022, 17:04

Invazia Rusiei în Ucraina a dus la schimbări majore în ceea ce privește mărfurile care trec granița în Rusia – dar un produs în special ar putea să fi afectat visele nebunești ale lui Vladimir Putin de a domina lumea. Cei mai importanți producători occidentali de microcipuri au încetat să-și mai vândă produsele în Rusia.

Președintele rus înnebunit Vladimir Putin a suferit un.eșec major în planul său de a “deveni stăpânul lumii”, a declarat un expert.

Liderul rus a declarat în 2017 că oricine va reuși să câștige cursa pentru un armament puternic și inteligent din punct de vedere artificial va putea să domine la nivel global, creând o armată care va fi invincibilă, potrivit dailystar.co.uk.

Visul lui Putin de a “conduce lumea” cu o armată invincibilă de inteligență artificială

Putin a însoțit această afirmație cu creșteri mari ale cheltuielilor pentru tehnologia IA – dar acum speranțele sale au fost spulberate de la invazia sa nerușinată din Ucraina din februarie.

Potrivit expertului în inteligență artificială și investitorului Solidus AI Tech Herbert Sim, în ciuda faptului că Rusia a făcut progrese în crearea propriului hardware de inteligență artificială, o mare parte din aceste salturi înainte au fost dependente de Occident.

Cei mai importanți producători occidentali de microcipuri au încetat să-și mai vândă produsele în Rusia

De la invazie, cei mai importanți producători occidentali de microcipuri, inclusiv Nvidia și AMD, au încetat să-și mai vândă produsele în Rusia.

Fără ca această tehnologie să intre în țară, evoluțiile din Rusia în sectorul IA au stagnat cel mai probabil.

“Producătorilor de arme ruși, cum ar fi Kalașnikov, le place să se laude cu ultima lor piesă de tehnologie și dacă ar fi avut un sistem de inteligență artificială complet autonom, am fi auzit despre el”, a declarat Sim.

“Rușii l-ar fi etalat, ar fi împărtășit videoclipuri cu succesele sale pe câmpul de luptă și ar fi susținut că îi ajută să câștige războiul din Ucraina. În martie, ei au susținut că o mică dronă kamikaze numită KUB-BLA ar putea identifica și lovi ținte fără intervenția umană.”

El a continuat: “Dacă ar putea, ar exista o mulțime de dovezi, iar rușii ar fi primii care le-ar împărtăși. Dar nu am făcut-o, ceea ce îmi sugerează că nu este atât de autonomă pe cât pretind ei, dacă este cazul. Deci, dacă nu o aveau atunci – este imposibil să fi avansat această tehnologie în mod semnificativ de când comunitatea internațională a acționat aproape în masă împotriva lor.

Ambițiile lui Putin de a crea cea mai avansată armată din lume zac în zdrențe și se amăgește dacă crede că invadarea Ucrainei ar putea schimba acest lucru. În orice caz, invazia a spulberat temerile legate de puterea armatei sale. Și aceasta a fost forțele sale convenționale. Majoritatea observatorilor occidentali au spus de mult timp că puterea Rusiei constă în mărimea sa și nu în tehnologia sa. Întotdeauna a rămas în urma Americii, iar restricțiile privind cipurile o vor afecta grav.

Vor întârzia proiectele pentru că nu vor putea obține tehnologia necesară pentru a împinge modele noi sau îmbunătățite de orice, de la drone la tancuri, în ritmul anterior. Aceste cipuri nu pot fi pur și simplu fabricate – ele conțin zeci de ani de tehnologie atent cercetată, pe care SUA o păstrează ferm sub tăcere. Acesta este motivul pentru care rușii și chinezii le doresc atât de mult.”

citește și...