Guvernul unei țări din Europa insistă să închidă duminică toate magazinele. “Familia trebuie să se roage, nu să meargă la cumpărături”

26.08.2022, 19:52

Guvernul polonez se va întâlni cu reprezentanți ai industriei de retail pentru a le reaminti respectarea interdicției de a comercializa duminica, în contextul în care unele magazine încearcă să găsească portițe care să le permită să eludeze restricțiile. La începutul acestui an, guvernul a eliminat o astfel de lacună care permitea magazinelor să rămână deschise dacă ofereau servicii poștale.

“Această zi ar trebui să fie petrecută cu familia. Este un moment pentru familie, pentru rugăciune, nu pentru a petrece timp în magazin”, a declarat Marlena Maląg, ministrul pentru familie, muncă și politică socială, pentru postul catolic de televiziune TV Trwam. “Despre acest lucru am dori să discutăm la masa rotundă [discuția cu comercianții cu amănuntul].”

Interzicerea comerțului duminical în Polonia a fost introdusă în 2018 de guvernul național-conservator Lege și Justiție (PiS), condus de PiS, îndeplinind o inițiativă lansată de sindicatul Solidaritatea și susținută de biserica catolică, potrivit notesfrompoland.com.

Magazine exploatează excepțiile

Cu toate acestea, restricțiile conțin o serie de excepții, pe care unele lanțuri de magazine au încercat să le exploateze. La începutul acestui an, guvernul a eliminat o astfel de lacună care permitea magazinelor să rămână deschise dacă ofereau servicii poștale.

Presa poloneză relatează că unii comercianți cu amănuntul – în special în cadrul marelui lanț de francize de magazine de proximitate Żabka – rămân deschise, de exemplu, folosind case de marcat cu autoservire, cu un angajat care, în mod oficial, “doar aranjează bunurile pe rafturi”.

Unul dintre cele mai mari lanțuri de magazine de reduceri din Polonia ar fi funcționat duminica

În ultimele săptămâni, Biedronka, unul dintre cele mai mari lanțuri de magazine de reduceri din Polonia, ar fi luat în considerare posibilitatea de a funcționa duminica, oferind un club de lectură în magazin sau o unitate medicală. În cele din urmă, firma a renunțat la această idee, potrivit Solidarity.
În comentariile sale din această săptămână, Maląg a criticat încercările întreprinderilor de a ocoli legislația, afirmând că acestea “ar trebui să urmărească să respecte pe deplin interdicția de a comercializa duminica”.

“La fel ca toată chestiunea legată de planul de a deschide săli de lectură în Biedronkas – aici am contracarat cu succes pentru a ne asigura că acest lucru nu se va întâmpla și, cu implicarea inspectoratului de muncă, bineînțeles, au fost efectuate inspecții”, a adăugat ea.

“Am convenit că am dori să ne așezăm la o masă rotundă. Pe de o parte partea socială, pe de altă parte am dori să invităm reprezentanți ai industriei și să discutăm despre ideea magazinelor închise duminica”, a mai spus ea. Întâlnirea este așteptată să aibă loc la începutul anului viitor.

 

citește și...