Zeci de oameni au murit după ce au consumat alcool de contrabandă în vestul Indiei
Cel puțin 36 de persoane au murit și alte aproximativ 50 au fost spitalizate în vestul Indiei după ce au consumat alcool contaminat, potrivit poliției. Potrivit SafeProof, alcoolul făcut în casă poate deveni mortal atunci când în amestec se adaugă alte lichide, cum ar fi alcoolul de frecat sau metanol.
Toți consumaseră alcool de contrabandă ilegal în districtele Botad și Ahmedabad din statul Gujarat, unde fabricarea, vânzarea și consumul de alcool sunt ilegale.
“Aproximativ 10 persoane au fost arestate și au fost recuperați aproximativ 475 de litri de lichid”, a declarat Ashish Bhatia, directorul general al poliției din Gujarat, potrivit CNN.
“Country liquor”
Bhatia a declarat că unul dintre bărbații arestați a furat metanol de la o fabrică din Gujarat și l-a vândut unui văr, care l-a vândut mai departe altora care au diluat substanța chimică cu apă și au vândut-o ca alcool. Metanolul îi poate face pe oameni să se simtă în stare de ebrietate, dar chiar și o cantitate foarte mică poate fi toxică.
Decesele provocate de consumul de alcool de contrabandă – cunoscut sub denumirea colocvială de “country made liquor” – nu sunt neobișnuite în India.
Alcoolul este legal în cea mai mare parte a Indiei
În timp ce Gujarat și alte câteva state indiene incriminează vânzarea și consumul de alcool, acesta este legal în cea mai mare parte a acestei țări de 1,3 miliarde de locuitori, dintre care 22,5% trăiesc sub pragul sărăciei, potrivit Băncii Mondiale.
Dar chiar și în statele în care consumul de alcool este legal, alcoolul de contrabandă rămâne popular, în special în zonele rurale mai sărace.
Moonshine este de obicei preparat în sate înainte de a fi introdus ilegal în orașe, unde poate fi vândut cu aproximativ 10 cenți pe pahar – aproximativ o treime din prețul băuturii alcoolice preparate legal.
Potrivit SafeProof, alcoolul făcut în casă poate deveni mortal atunci când în amestec se adaugă alte lichide, cum ar fi alcoolul de frecat sau metanol.
Otrăvirea cu metanol poate provoca greață, vărsături și insuficiență cardiacă sau respiratorie, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA. Ea poate provoca confuzie, amețeli, somnolență, dureri de cap și incapacitatea de a coordona mișcările musculare, a precizat CDC.
“Subprodusele secundare ale metabolismului metanolului provoacă o acumulare de acid în sânge (acidoză metabolică), orbire și moarte”, potrivit CDC.
Decesele din această săptămână reprezintă cea mai recentă tragedie în lunga luptă a Indiei pentru a controla comerțul ilicit.
În februarie 2019, cel puțin 154 de persoane au murit și peste 200 au fost spitalizate după ce au consumat alcool contaminat în statul Assam din nord-estul țării.
La începutul acelei luni, 80 de persoane au murit în statele Uttar Pradesh și Uttarakhand după ce au consumat alcool ilegal, determinând poliția regională să ia măsuri drastice împotriva contrabandiștilor.