Sute de prizonieri din Caucazul de Nord al Rusiei au fost recrutați pentru războiul din Ucraina. “Merg fie să jefuiască, fie să lupte”

20.07.2022, 13:12

Un grup pentru drepturile omului care monitorizează tratamentul deținuților din penitenciarele rusești afirmă că sute de bărbați dintr-o închisoare din regiunea Adygea, în Caucazul de Nord, au acceptat să fie trimiși să lupte în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, ca urmare a unei recrutări agresive.

Fondatorul organizației Gulagu.net, Vladimir Osechkin, a declarat pentru RFE/RL la 11 iulie că două surse i-au spus că aproximativ 300 de deținuți de la Colonia Corecțională nr. 1 din orașul Tlyustenkhabl au fost recrutați de compania militară privată Vagner, care are legături cu Kremlinul și este implicată în războiul din Ucraina.

Cu o zi mai devreme, Gulagu.net a publicat o înregistrare video despre care spune că a fost realizată în penitenciarul din Adygea, unde sunt încarcerați foști ofițeri de poliție, în care un aparent deținut vorbește despre faptul că prietenii săi au fost recrutați pentru a merge “fie să jefuiască, fie să lupte”.

Deținuții sunt recrutați pentru a merge la război

Osechkin, care a părăsit Rusia în urmă cu mai mulți ani și este stabilit în Franța, a declarat că în ultimele două săptămâni a existat “un flux” de plângeri din partea rudelor deținuților și a foștilor deținuți recent eliberați din penitenciare din aproximativ 20 de regiuni ale Rusiei care au raportat campanii de recrutare în spatele gratiilor.

“În urmă cu aproximativ două luni și jumătate, am început să primim informații care indică faptul că FSB (Serviciul Federal de Securitate) a început să viziteze penitenciarele pentru foști ofițeri de poliție, pentru a recruta deținuți. Ei erau interesați de deținuții care aveau experiență în participarea la operațiuni militare, promițând eliberarea anticipată în schimbul disponibilității de a merge la război”, a declarat Osechkin. “Aproape nimeni dintre cei care au avut într-adevăr o astfel de experiență nu a dorit să meargă [să lupte în] război”.

Rusia a pierdut peste 37.400 de soldați și ofițeri

Grupul lui Osechkin a declarat că astfel de campanii de recrutare au fost raportate în închisorile pentru foști ofițeri de poliție din orașul Shakhty, în regiunea Rostov, care se învecinează cu Ucraina, în orașul Krasnodar din sudul țării și în Sankt Petersburg.

Confruntându-se cu pierderi grele într-un război al cărui sfârșit poate fi la câteva luni sau ani distanță, guvernul președintelui rus Vladimir Putin și armata au luat numeroase măsuri pentru a susține recrutarea fără a ordona, cel puțin deocamdată, o mobilizare generală care ar putea fi riscantă din punct de vedere politic.

Autoritățile ucrainene au afirmat că Rusia a pierdut peste 37.400 de soldați și ofițeri de când a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei la 24 februarie, în timp ce agențiile de informații occidentale au declarat că numărul acestora depășește probabil 20.000. Ministerul rus al Apărării a publicat ultima dată cifrele privind victimele la sfârșitul lunii martie, afirmând că 1.351 dintre membrii personalului său au murit.

Un alt grup pentru drepturile omului, Free Buryatia, a declarat anterior că aproximativ 150 de soldați din Republica rusă Buryatia au părăsit forțele armate după ce au luat parte la războiul din Ucraina, în ciuda presiunilor impuse asupra lor.

citește și...