UE propune interzicerea aromelor pentru țigările electronice. Când ar putea intra în vigoare propunerea
Legislatorii Uniunii Europene propun să interzică produsele din tutun cu aromă – într-o mișcare, spun că este menită să protejeze sănătatea tinerilor după o creștere „semnificativă” a vânzărilor de produse noi din tutun încălzit. Potrivit cifrelor UE, cancerul este a doua cauză de deces în blocul comunitar de 450 de milioane de locuitori. Când ar putea intra în vigoare propunerea.
UE și-a stabilit obiectivul de a crea o „generație fără tutun” și ca mai puțin de 5% din populație să utilizeze tutun până în 2040, ca parte a unei eforturi majore împotriva cancerului.
Dar creșterea vapingului – cu gama sa de cartușe / păstăi cu aromă prietenoase pentru tineri, care promovează gusturi precum guma de mestecat, crème brûlée, mentă sau pepene verde cu căpșuni – prezintă o provocare evidentă pentru a-i îndepărta pe tineri de la fumat.
Creștere cu 10% a vânzărilor de produse din tutun
Un studiu recent al Comisiei a arătat o creștere cu 10% a vânzărilor de produse din tutun încălzit în mai mult de cinci țări membre, în timp ce produsele din tutun încălzit au depășit 2,5% din vânzările totale de produse din tutun în întreaga regiune.
Anunțând propunerea de modificare a normelor UE existente, pentru a elimina o scutire privind vânzarea produselor din tutun aromat care se aplică în prezent țigărilor electronice și altor produse din tutun încălzit.
Cancerul este a doua cauză de deces în UE
Potrivit cifrelor UE, cancerul este a doua cauză de deces în blocul comunitar de 450 de milioane de locuitori. Există aproximativ 1,3 milioane de decese prin cancer și 3,5 milioane de cazuri noi anual în UE.
Se estimează că 40% dintre cetățenii UE se vor confrunta cu cancer la un moment dat în viața lor, impactul economic anual estimat la aproximativ 100 de miliarde de euro (120 de miliarde de dolari).
Comentând interzicerea propusă a produselor din tutun încălzit cu aromă într-o declarație, Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat:
„Prin eliminarea de pe piață a tutunului încălzit cu aromă, facem încă un pas către realizarea viziunii noastre în cadrul Planului european de combatere a cancerului de a crea o „generație fără tutun”, cu mai puțin de 5% din populație să utilizeze tutun până în 2040. Cu nouă din zece cancer pulmonar cauzat de tutun, dorim să facem fumatul cât mai neatractiv pentru a proteja sănătatea cetățenilor noștri și a salva vieți. Acțiuni mai puternice de reducere a consumului de tutun, o aplicare mai strictă și ținerea pasului cu noile evoluții pentru a aborda fluxul nesfârșit de produse noi care intră pe piață – deosebit de importante pentru protejarea tinerilor – sunt esențiale în acest sens. Prevenirea va fi întotdeauna mai bună decât vindecarea.”
Parlamentul European și Consiliul vor trebui să intervină asupra propunerii Comisiei înainte ca aceasta să devină legislație pan-UE – deși interzicerea aromelor centrată pe sănătate pare puțin probabil să genereze opoziție.
După ce propunerea va obține sprijinul colegislatorilor UE, interdicția va intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea actului delegat în Jurnalul Oficial. Comisia spune că statele membre ale UE vor avea apoi la dispoziție opt luni pentru a transpune directiva în legislația lor națională – cu încă trei luni de tranziție permise înainte ca dispozițiile să înceapă să se aplice.
Deci, interdicția în sine pare puțin probabil să fie în vigoare înainte de a doua jumătate a anului 2023.