De ce e nevoie să purtăm în continuare masca de protecție, după ce ne-am vaccinat. Cum argumentează Ministerul Sănătății

25.01.2021, 16:17
De ce e nevoie să purtăm în continuare masca de protecție, după ce ne-am vaccinat. Cum argumentează Ministerul Sănătății
foto: shutterstock

Campania de vaccinare anti COVID-19 este în plină desfășurare la noi în țară!

În ultimele zece zile, peste 857.00 de români sunt programați la vaccinare, în cadrul etapei a doua de vaccinare anti-coronavirus, după cum a anunțat Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Până acum, în România s-au vaccinat 419.973 de români, dintre care 13.156 cu ambele doze. 351.977 sunt adulți peste 65 de ani, 311.945, angajați din domenii esențiale și 193.557 de bolnavi cronici.

Persoanele vaccinate nu sunt scutite de purtarea măștii

Deși ne vaccinăm, vaccinul nu ne scutește de la purtarea măștii de protecție! Reprezentanții Ministerului Sănătății au venit și cu argumente în acest sens.

‘Nu se cunoaște încă gradul de eficacitate al celor două vaccinuri împotriva infecțiilor asimptomatice. Nu există suficiente studii care să indice dacă o persoană vaccinată poate să fie purtătoare a virusului și care este riscul de transmisie a SARS-CoV-2. Este posibil ca o persoană vaccinată asimptomatică să poată răspândi virusul și, astfel, să infecteze o persoană nevaccinată’, susțin autoritățile.

Experții au precizat că vaccinul ne protejează de la a face forme grave de boală, însă, nu ne asigură că nu ne putem infecta, dar fără avea simptome.

Ce spun specialiștii

‘De ce trebuie să continuați să purtați mască? Până în acest moment, în studiile clinice s-a urmărit dacă vaccinarea previne formele simptomatice de Covid-19, nu a fost studiat dacă este prevenită și infecția asimptomatică. Din acest motiv, cercetătorii încă nu știu dacă o persoană vaccinată se poate infecta asimptomatic și poate transmite mai departe virusul’, au anunțat reprezentanții Ministerului Sănătății.

Luni, 25 ianuarie, a sosit în România a șasea tranșă de vaccin Pfizer care constă în 92.430 de doze. Acestea au fost împărție la cele șapte centre regionale de vaccinare din București, Brașov, Cluj, Constanța, Craiova, Iași și Timișoara.

Următoarea tranșă de ser ar urma să fie adusă în țară marți, 26 ianuarie.

 

citește și...