5 mai 1821 – moartea lui Napoleon. Cu ce substanță ar fi fost otrăvit împăratul francez
Împăratul francez Napoleon Bonaparte a încetat din viață pe 5 mai 1821. Liderul politic și militar al Franței se afla în exil pe insula Sfânta Elena.
5 mai 1821 – moartea lui Napoleon. Cu ce substanță ar fi fost otrăvit împăratul francez
Moartea lui Napoleon Bonaparte a rămăs și astăzi un mister! Cei șapte medici legiști care au asistat la autopsie au concluzionat că primul împărat francez a decedat din cauza cancerului la stomac. Deși acesta a fost rezultatul autopsiei, de-a lungul timpul au tot existat teorii conform cărora Napoleon ar fi fost otrăvit de rivalii săi francezi. În plus, cadavrul descoperit Longwood Hous nu ar fi fost cel al împăratul francez.
Timp de mai multe luni, Napoleon Bonaparte s-a plâns de dureri abdominale puternice, amețea și avea stări febrile. Starea lui de sănătate se înrăutățea tot mai mult pe zi ce trece, iar Bonaparte le-ar fi mărturisit celor din jurul lui că simptomele arătau ca și cum fusese otrăvit. Pe 5 mai 1821, el a intrat în comă și a decedat.
Conform unor documente din antichitate, Napoleon Bonaparte ar fi fost otrăvit treptat cu arsenic, în timpul șederii sale pe insula Sfânta Elena. Varianta oficială a fost că a murit de cancer la stomac, la fel ca tatăl său. El a fost îngropat pe insulă, însă trupului lui a fost repatriat și reînhumat la Paris în anul 1840.
În secolul al XIX-lea, cercetătorii din Regatul Unit au analizat câțiva ani o serie de probe din părul fiului lui Napoleon, cel al soţiei împăratului, dar şi al celui provenit de la 10 indivizi aflaţi în viaţă.
Rezultatele au arătat că cantitatea de arsenic din corpul uman era de 100 de ori mai mare decât cea prezentă astăzi în organismul nostru. Drept urmare, există posibilitatea ca Napoleon Bonaparte să fi fost otrăvit cu substanţa respectivă din mediul în care trăia.