Vremea rea face ravagii în țară: alertă meteo de furtuni violente, vijelii și fulgere

11.07.2021, 12:07
Vremea rea face ravagii în țară: alertă meteo de furtuni violente, vijelii și fulgere
Vremea rea face ravagii în țară: alertă meteo de furtuni violente, vijelii și fulgere/ foto: pixabay

În acest weekend, meteorologii au anunțat că 26 de județe din România vor fi sub avertizare cod galben de ploi, vijelii și grindină. De săptămâna viitoare, temperaturile vor crește din nou și vor cauza disconfort termic accentuat.

Județele din Transilvania, Moldova, Muntenia și Dobrogea sunt vizate de avertizarea de vreme rea și instabilitate atmosferică.

Alertă meteo de furtuni violente, vijelii și fulgere

Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și pe alocuri grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp.

Duminică, 11 iulie, disconfortul termic se va menține ridicat în zonele de câmpie, iar la începutul săptămânii viitoare va fi în intensificare și extindere, mai anunță ANM. Valorile termice vor depăși 33 de grade la umbră.

În Capitală, vremea se va menține călduroasă, cu disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va putea atinge pragul critic de 80 de unități. Temperatura maximă va fi de 32… 33 de grade.

Americanii, afectați de căldura extremă

Peste 31 de milioane de oameni din vestul și sud-vestul SUA au de îndurat temperaturi record în acest weekend. În Las Vegas ar putea chiar să se depășească recordul de 47 de grade Celsius.

“Temperaturile vor fi cu aproximativ 10 grade peste cele normale în această perioadă a anului. Va fi un val de căldură record”, a declarat Diana Crofts-Pelayo, purtător de cuvânt al biroului de servicii de urgență din California, la începutul acestei săptămâni, scrie Guardian.

citește și...