Vremea 2 iulie 2019: cod galben de ploi torențiale și vijelii! Ce zone sunt vizate

02.07.2019, 12:36
Vremea 2 iulie 2019: cod galben de ploi torențiale și vijelii! Ce zone sunt vizate

Vremea 2 iulie 2019! ANM a emis un cod galben de vijelii pentru 14 județe, valabil în jumătatea de nord a țării, unde pe parcursul zilei de marți, instabilitatea atmosferică va fi accentuată.

Până marţi noaptea, la ora 23:00, în cea mai mare parte a Moldovei, în Maramureş, nordul Crişanei şi local în Transilvania, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se vor manifesta prin intensificări temporar puternice ale vântului, vijelii, averse torenţiale, frecvente descărcări electrice şi grindină.

Vremea 2 iulie 2019: cod galben de ploi torențiale și vijelii! Ce zone sunt vizate

Cantităţile de apă vor depăşi 25 l/mp şi pe arii restrânse 40 – 50 litri/mp, potrivit atenţionării Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

De astfel, sub cod galben vor fi și județele sunt Bihor, Satu Mare, Sălaj, Cluj, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Suceava, Hunedoara, Neamţ, Bacău, Botoşani, Iaşi şi Vaslui.

A fost emisă şi o infirmare meteorologică vizând disconfort termic accentuat şi caniculă, dar şi manifestări de instabilitate atmosferică, care intră în vigoare marţi, de la ora 12:00 şi va fi valabilă până joi dimineaţa, la ora 10:00.

Marți, 3 iulie, disconfortul termic va fi accentuat în cea mai mare parte a ţării, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi, iar în zonele de câmpie şi podiş se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 35 – 37 de grade.

Miercuri, 3 iulie, manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată se vor semnala după-amiaza şi noaptea, la început în nord-est şi în centru, precum şi în zonele montane şi submontane, apoi cu precădere în sud şi sud-est.

În regiunile sudice, în după-amiaza zilei de miercuri, va persista vremea călduroasă, izolat caniculară în Lunca Dunării şi disconfortul termic se va menţine accentuat.

Sursa: stirileprotv.ro