Vreme anormal de caldă pentru luna octombrie! Când se va răci considerabil

05.10.2020, 16:08
Vreme anormal de caldă pentru luna octombrie! Când se va răci considerabil
Vreme anormală de caldă pentru luna octombrie! Când se va răci considerabil/ foto: pexels

Pentru primele zile din luna octombrie, meteorologii au anunțat că vremea va fi anormal de caldă pentru această perioadă. Abia spre finalul săptămânii vremea se va răci și va ploua mult în centru şi vestul României.

Meteorologii prognozează că vremea va fi deosebit de caldă în cea mai mare parte a țării pentru acest început de octombrie, cu temperaturi maxime cuprinse între 24 și 30 de grade Celsius.

Valori termice ridicate pentru această perioadă

Astfel, potrivit ANM, săptămâna 5-12 octombrie va aduce o temperatura medie a aerului cu valori mai ridicate decât cele normale pentru perioada în care ne aflăm, la nivelul întregii Românii.

Doar în jumătatea de nord-vest a teritoriului vor fi averse și descărcări electrice, iar cantitățile de apă vor fi mai însemnate.

În săptămâna 12-19 octombrie, vremea va fi la fel de călduroasă, dar își vor face simțită prezența și precipitațiile. Cantităţile de precipitaţii vor fi mai semnificative în regiunile vestice și centrale.

Și în București, temperaturile maxime se vor încadra între 29-30 de grade Celsius, iar cele minime între 14-17 grade.

Anul 2020, cel mai cald an din istorie

Meteorologii ANM au informat că că acest an este anul cel mai călduros din istorie.

‘Anul 2020 ar putea să detroneze anul 2016 ca cel mai călduros an începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, de când avem observații sistematice la nivel global și putem spune, de asemenea, că acest lucru s-ar putea petrece în condițiile în care în Pacificul Tropical avem o fază negativă, nu pozitivă, ca în cazul anului 2016.

Nu este încă sigur, dar așa cum a pornit anul 2020, în orice caz e fie pe poziția 1, fie pe poziția 2 (…) Încălzirea globală își spune și mai mult cuvântul în 2020, față de anul 2016′, a declarat Roxana Bojariu, meteorolog ANM, scrie Digi24.

citește și...