Virusul mortal care sperie oamenii de știință! Toate detaliile despre Nipah: cum te poți infecta și care sunt simptomele

13.01.2021, 16:01
Virusul mortal care sperie oamenii de știință! Toate detaliile despre Nipah: cum te poți infecta și care sunt simptomele
Virusul nou mortal care sperie oamenii de știință! Toate detaliile despre Nipah: cum te poți infecta și care sunt simptomele/ foto: shutterstock

În prezent, oamenii de știință se luptă din răsputeri cu pandemia de COVID-19.

La finalul lui 2020, bilanțul deceselor în lume a ajuns la cel puțin 531.789 și peste 11.343.890 de cazuri de infecţie au fost diagnosticate oficial în 196 de ţări şi teritorii de la apariția bolii în China. Cel puțin 5.906.500 de persoane sunt considerate vindecate.

Specialiștii au reușit să dezvolte un vaccin anti-COVID, care oferă oamenilor un scut împotriva infecției. Vaccinul Pfizer are cea mai mare eficacitate: 95% în urma administrării celor două doze, la distanță de 21 de zile, asigurând prevenirea bolii în rândul persoanelor de peste 16 ani.

Virusul letal descoperit de specialiști

Pe de altă parte, oamenii de știință au descoperit și alte virusuri mortale și vor să se asigure că nu se vor răspândi la fel ca coronavirusul. Conform celor de la BBC, noul virus se numește Nipah și a fost descoperit prima dată în Cambodgia, în fecalele liliecilor. Rata de mortalitate este de 75% și momentan nu există niciun un vaccin împotriva lui.

‘Este o preocupare majoră pentru noi, pentru că nu există tratament, și are o rată de mortalitate mare’, a declarat unul dintre cercetătorii care studiază acest virus.

Potrivit oamenilor de știință, virusul Nipah are o incubație foarte lungă, chiar și de 45 de zile. Perioadă în care gazda infectată nu știe că este bolnavă, dar poate împrăștia boala.

Oamenii se pot infecta cu Nipah atât prin contact direct, cât și prin consumarea alimentelor contaminate. Simptomele bolii pot fi probleme respiratorii, tuse, dureri în gât, dureri și oboseală, dar și encefalită.

Cum se transmite virusul Nipah

Studiile arată că 11 focare de Nipah au fost descoperite în Bangladesh și India între 2001 și 2011. Atunci 196 de persoane au fost infectate și 150 au murit.

Virusul se poate transmite de la liliecii care stau atârnați în copaci la oameni. Oamenii de știință mai susțin că transmiterea virusului la om are drept cauză distrugerea habitatului liliecilor.

Virusul a fost identificat prima dată în 1999 în Malaysia şi Singapore, acolo unde au murit peste 100 de oameni.

‘Au trecut douăzeci de ani de la descoperirea lui, însă lumea încă nu este dotată în mod adecvat pentru a face faţă ameninţării la adresa sănătăţii la nivel global reprezentată de virusul Nipah’, declara Richard Hatchett, director executiv al Coaliţiei pentru Inovaţii în domeniul Pregătirii pentru Epidemii (CEPI).

În același timp, specialiștii au concluzionat că incendiile de pădure și seceta au dislocat liliecii din arealul lor natural și au fost forțați să se mute către copacii cu fructe din fermele unde erau crescuți porci. Drept urmare, virusul Nipah a trecut de la lilieci la porci și de aici la fermieri.

citește și...