Vești bune în lupta împotriva coronavirusului. A fost produs primul vaccin care arată o reacție imunitară puternică

21.07.2020, 11:03
Vești bune în lupta împotriva coronavirusului. A fost produs primul vaccin care arată o reacție imunitară puternică
Vești bune în lupta împotriva coronavirusului. A fost produs primul vaccin care arată o reacție imunitară puternică

Vești bune din partea Universității britanice Oxford! Instituția a dezvoltat un vaccin benefic pentru coronavirus, iar primele teste pe oameni au dat rezultate bune. Se pare că vaccinul activează sistemul imunitar, deși generează unele efecte adverse, scrie BBC News.

La teste au participat 1.077 de persoane, iar rezultatele au fost promițătoare! Echipa de la Oxford susține că vaccinul împotriva COVID-19 oferă dublă protecție persoanelor. Testele clinice au demonstrat că noul vaccin activează anticorpii şi globulele albe, care joacă un rol important pentru sistemul imunitar al organismului.

Ce arată testele clinice

De asemenea, 70% dintre persoanele cărora li s-a administrat vaccinul în cursul testelor clinice au avut câteva efecte adverse, precum febră sau dureri de cap, dar au fost tratați cu Paracetamol.

Deși autoritățile britanice au început deja să comande 100 de milioane de doze ale potenţialului vaccin, specialiștii au precizat că încă nu pot da o dată exactă când acesta va ajunge la întreaga populație.

‘Nimeni nu poate da o dată finală. Lucrurile ar putea merge prost, dar realitatea este că, prin colaborarea cu o mare companie farmaceutică, vaccinul ar putea fi disponibil pe scară largă în jurul lunii septembrie și acesta este tipul de țintă la care vizează ei’, a declarat David Carpenter, președintele Comitetului de Etică în Cercetare Berkshire, care a aprobat procesul de la Oxford.

Centrul OncoGen din Timișoara lucrează la un vaccin

În urmă cu câteva luni, centrul OncoGen din Timișoara anunța că lucrează la vaccinul pentru coronavirus. Vaccinul ar putea fi administrat intranazal fie sub formă de picături sau prin pulverizare.

‘Împreună facem tot posibilul pentru a dezvolta producția de vaccinuri în România, inclusiv a vaccinului împotriva Covid-19 dezvoltat de Centrul OncoGen. Avem convingerea că Institutul Cantacuzino poate contribui substanțial la materializarea acestor obiective prin reînceperea producției de vaccinuri. Cu această ocazie vă anunțăm că Centrul OncoGen, în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, a câștigat competiția organizată de Ministerul Educației și Cercetării pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva virusului SARS-nCov-2.

Suma se ridica la 3,5 milioane lei și ne permite continuarea cercetărilor pentru vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de Centrul OncoGen și recunoscut atât de Organizația Mondială a Sănătății, cât și de Guvernul Britanic. Susținem dezvoltarea cercetării medicale și creșterea competitivității României. Avem încredere în cercetătorii români și în capacitatea lor de a schimba România în bine’, anunța reprezentanții Centrul OncoGen.

citește și...