Verhuny, desert tradițional ucrainean

17.06.2022, 12:06

Descoperiți una dintre cele mai delicioase bucătării din Europa de Est cu aceste deserturi ucrainene! Cu decadența lor elaborată, compozițiile consistente și profilurile de arome dulci și sărate delicat echilibrate, deserturile din Ucraina vă vor lăsa să vă doriți mai mult, indiferent cât de plin vă simțiți. Să descoperim unul dintre deserturile care trebuie încercate.

Verguny este un desert tradițional ucrainean făcut din aluat proaspăt nedospit, prăjit în ulei. În funcție de regiuni, aluatul și forma fursecurilor pot diferi. De exemplu, în mod tradițional aluatul era tăiat în romburi mici, apoi se făcea o incizie în interior și aluatul era înfășurat în interiorul inciziei. De asemenea, verguny poate fi gătit sub formă de rulouri sau trandafiri. În versiunea Kyiv a verguny, pe lângă componentele standard, s-au adăugat rom și migdale, în versiunea Konotop – coajă de lămâie și așa mai departe.

Verhuny sunt chipsuri de patiserie ucrainene celebre, făcute din aluat fără drojdie cu chefir. Au o formă complicată de tufiș, obținută prin tăierea aluatului în fâșii. Un mod obișnuit de a servi verhuny este proaspăt din tigaie, în timp ce încă aerisit și crocant. Este o necesitate absolută să le acoperiți cu zahăr pudră, adăugând o aromă ușor dulce și savurând aceste prăjituri delicioase cu o ceașcă de cacao sau ceai.

 

Ingrediente

  • făină – 250 g,
  • 1 ou,
  • 3 gălbenusuri,
  • zahăr – 50 g,
  • unt – 50 g,
  • Smântână – jumătate de cană,
  • Sodă, sare – pe vârful unui cuțit
  • Oțet sau alcool – 1 lingură. linguriţă,
  • Ulei sau untură pentru prăjit – 750 g.

Mod de preparare

Tăiați mărunt untul pe o masă, adăugați făină și bicarbonat de sodiu. Se amestecă cu ou, gălbenușuri, zahăr și smântână, sare, se adaugă oțet sau alcool și frământați aluatul.

Aluatul trebuie să fie destul de tare, ca găluștele. Apoi, trebuie întins la o grosime de 2-3 mm și tăiat în fâșii de 10-15 cm lungime și aproximativ 2,5 cm grosime. Faceți o mică incizie în mijlocul fiecărei benzi (aproximativ 3 cm), întindeți un capăt al benzii prin ea și îndreptați-o.

Într-o cratiță sau într-o tigaie adâncă, se încălzește uleiul și se prăjește în ea, întorcându-se în diferite direcții până devin rumene. Scufundați aluatul în ulei cât mai curând posibil după ce ați sculptat fursecurile, astfel încât să nu se usuce pe tablă.

Se serveste presărată cu zahăr pudra si vanilie.

citește și...