Val de căldură în Marea Britanie. Temperaturi de peste 40 de grade Celsius înregistrate pentru prima dată în istorie

19.07.2022, 18:38

Trenurile care circulă pe șine la 70 de grade Celsius riscă să “deraieze”, avertizează ministrul britanic al Transporturilor după “cea mai caldă noapte înregistrată vreodată în Marea Britanie” – dar temperaturile au crescut și mai mult

Britanicii au fost avertizați că temperaturile ar putea atinge o temperatură de 43 de grade Celsius, după ce, pentru prima dată în istoria țării, s-au înregistrat temperaturi de peste 40 de grade Celsius, ceea ce a provocat incendii în Londra și Dartford.

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a declarat că, în capitală a fost declarat un incident major, iar pompierii londonezi se află sub o “presiune imensă”.

Temperatura a depășit pentru prima dată 40 de grade Celsius în Marea Britanie

Astăzi este deja cea mai călduroasă zi înregistrată vreodată, Met Office confirmând că temperatura a depășit pentru prima dată 40 de grade Celsius în Marea Britanie, cu 40,2 grade Celsius raportate la Heathrow la ora 12.50 marți.

Un incendiu uriaș a izbucnit în apropiere de Dartford, Kent, flăcările răspândindu-se pe iarba stearpă din zonă și apropiindu-se de autostrada A2, foarte circulată.

Temperaturile vor atinge în unele regiuni o temperatură de 43 de grade Celsius

Imagini tulburătoare au arătat flăcările pârjolind pământul în această după-amiază (19 iulie), în timp ce Marea Britanie se resimte după cea mai fierbinte zi înregistrată vreodată.

În mod tragic, se pare că flăcările s-au apropiat și de casele din apropiere și au distrus magazii și anexe.

Prognozele meteorologice din Marea Britanie arată că națiunea se va încălzi și mai tare înainte de a se răci din nou, mercurul urmând să atingă în unele regiuni o temperatură de 43 de grade Celsius, ceea ce se așteaptă să blocheze țara.

Cea mai fierbinte cale ferată a atins luni 62C, a anunțat Network Rail.

Firma a postat pe Twitter: “Cea mai fierbinte cale ferată înregistrată ieri a fost de 62C, în Suffolk! Temperatura șinei poate fi cu aproximativ 20C mai mare decât temperatura aerului, ceea ce o face să se extindă, să se îndoaie și să se rupă”.

Utilizatorii căilor ferate au fost avertizați cu privire la întârzieri, anulări și modificări ale serviciilor feroviare pe fondul căldurii extreme.

Nu contează aplicarea cremei de protecție solară, simplul fapt de a ieși afară este unul dintre multele lucruri pe care experții medicali le sfătuiesc să nu le facă, în timp ce secretarul de stat pentru transporturi, Grant Shapps, i-a îndemnat pe britanici să “aplice bunul simț”, explicând că șinele de tren se vor simți la 70C.

“În cazul în care aceste șine au 40 de grade în aer, la sol ar putea fi de 50, 60, 70 și mai mult”, a spus Shapps. “Deci, există un pericol grav de deformare a șinelor, ceea ce nu putem avea este ca trenurile să treacă peste ele și să deraieze teribil”.

Într-un tweet, serviciul național de meteorologie din Marea Britanie a anunțat: “A fost, provizoriu, cea mai caldă noapte înregistrată vreodată în Marea Britanie.
“Temperaturile nu au coborât sub 25C pe alocuri, depășind precedentul record minim zilnic de 23,9C, înregistrat la Brighton pe 3 august 1990.”

Un grafic care însoțește tweet-ul a arătat că cele mai ridicate temperaturi minime nocturne înregistrate au fost de 24,5C în Aberporth, în vestul Țării Galilor, 25,8C în Kenley, în districtul londonez Croydon, și 25,9C în Emley Moor, lângă Huddersfield, West Yorkshire.

Secțiile de urgență ale spitalelor din Marea Britanie sunt deja în fierbere, deoarece pacienții care suferă de efectele caniculei brutale se revarsă pe ușile spitalului.

La fel ca și căile ferate din epoca victoriană, NHS nu este echipat pentru a face față în astfel de condiții, potrivit lui Miriam Deakin, director general adjunct interimar al NHS Providers.

În total, 10 persoane s-au înecat de când a început valul de căldură, deși nu s-a confirmat că toate acestea s-au datorat căldurii.

citește și...