Un yoghin român, acuzat că îndoctrinează studenții din Uruguay. Ce legătură are cu Bivolaru

11.12.2019, 12:40
Un yoghin român, acuzat că îndoctrinează studenții din Uruguay. Ce legătură are cu Bivolaru
Un yoghin român, acuzat că îndoctrinează studenții din Uruguay

Un yoghin român este acuzat că îndoctrinează studenții din Uruguay. Octav Fercheluc a racolat tineri pentru yoga, însă i-a atras de fapt spre gruparea condusă de Gregorian Bivolaru. 

Un yoghin român, acuzat că îndoctrinează studenții din Uruguay

Povestea complicată a debutat în 2014, atunci când Universitatea din Uruguay a hotărât să deschidă o nouă catedră de yoga și meditație. 

Cursurile se adresau studenților, absolvenților și profesorilor și erau complet gratuite. Șeful catedrei este numit Octav Fercheluc, un român în vârstă de 45 de ani, care spune că este doctor în matematică. Românul are în Uruguay și o academie de yoga, ANANDA, și susține că practică meditația de peste 23 de ani.

La un an de la deschiderea catedrei de yoga, Alvaro Farias, un psiholog expert în secte, a primit un e-mail îngrijorător. O mamă îngrijorată i-a scris că fiul său va pleca în România, la Costinești, pentru a lua parte la un proiect organizat de Gregorian Bivolaru, iar Fercheluc era și el implicat. Acesta a fost momentul în care au apărut primele suspiciuni legate de activitatea profesorului catedrei de yoga și de apartenența sa la o sectă. 

Jurnaliștii sud-americani au luat legătura cu Roxana, o româncă de 30 de ani care a fost membră a MISA (Mișcarea pentru Integrare Spirituală în Absolut) pe vremea când era minoră. Tânăra s-a alăturat grupării lui Gregorian Bivolaru pe când avea 14 ani și a părăsit-o când avea 22. Fata a făcut mărturisiri uluitoare despre activitățile din cadrul MISA.

„Am vrut să aflu mai multe despre spiritualitate, să învăț să execut mișcările de yoga văzute în filme și nu numai. Părea foarte normal la început. Poți să mergi la cursuri în fiecare săptămână, apoi să mergi acasă, însă asta devenise dificil. Mi se cerea să mă implic mai mult în asta. Am devenit curioasă să îl cunosc pe Gregorian Bivolaru, deoarece toți cei din jurul meu îl considerau liderul lor spiritual și vorbeau despre el ca despre un om cu totul deosebit”, a spus Roxana.

Românca era membră MISA în 2004, când Gregorian Bivolaru a fost arestat pentru trafic de persoane și pentru că ar fi abuzat sexual de o minoră care practica yoga sub îndrumarea lui. Acela a fost momentul în care Roxana a început să aibă dubii cu privire la activitatea MISA. După ce Bivolaru a primit azil politic în Suedia, Roxana a fost anunțată că guru vrea să o cunoască pentru a întreține relații intime cu ea. 

„Am zis că înțeleg cum se poate întâmpla asta cu oameni care acceptă, însă i-am scris că eu nu voi face asta, ca să fie totul clar. Foarte multe femei au încercat să mă convingă să mă culc cu el, dar nu eram dispusă să fac așa ceva, așa că i-am scris din nou, chiar înainte să îl cunosc. Atunci când ne-am întâlnit, mi-a spus lucruri îngrozitoare. M-a făcut urâtă, mi-a zis că cerșesc atenție și, mai grav, că, dacă ar fi vrut să se culce cu mine, ar fi reușit, fără discuție”, a mărturisit Roxana.

 

citește și...