Un video cu sute de păsări care au căzut din cer a ajuns viral. Care sunt explicațiile experților

16.02.2022, 21:08

Sute de păsări au roit peste Chihuahua, Mexic, săptămâna trecută, când ceva le-a făcut să se prăbușească la pământ, lăsând zeci de păsări moarte de-a lungul străzii. Videoclipul, care de atunci a fost distribuit pe scară largă pe rețelele de socializare, arată păsările care se prăbușesc brusc la pământ. Unele par să fi supraviețuit căderii, dar mulțe altele au rămas întinse moarte pe străzile orașului.

Înregistrările camerei de securitate au surprins incidentul, arătând roiul de păsări prabusindu-se pe stradă. Zeci au fost văzute lăsate nemișcate de-a lungul trotuarului și străzii. Incidentul s-a petrecut în jurul orei 5 a.m. pe 7 februarie, potrivit rapoartelor locale, și se crede că speciile de păsări erau în curs de migrare în Mexic din nordul Canadei când s-au prăbușit.

Presa locală Reporte Cuauhtémoc a raportat că experții au crezut inițial că păsările ar fi putut muri din cauza inhalării de fum toxic sau că păsările au intrat în contact cu cabluri electrice care au primit brusc o suprasarcină de curent.

 

Primele ipoteze

 

Dar misterul continuă să înconjoare incidentul, experții încercând să ofere diverse explicații pentru ceea ce s-ar fi putut întâmpla. Pe 9 februarie, postul local de radio La Ranchera de Cuauhtemoc a raportat că unii experți credeau că păsările și-au pierdut stabilitatea în timpul zborului și s-au ciocnit între ele.

Alți experți au sugerat că un prădător ar fi putut cauza prăbușirii mortale. Ecologul Richard Broughton a declarat pentru The Guardian că era aproape sigur că acesta este cazul, deoarece păsările de pradă, cum ar fi un răpitor, le-ar face să formeze un vârtej strâns și să le împingă spre pământ. Păsările blocate în zonele inferioare ale roiului s-ar fi izbit direct în pământ, a spus el.

Un prădător ar fi putut cauza prăbușirii mortale

„Se pare că un răpitor ca un peregrin sau un șoim a urmărit o turmă, și s-au prăbușit când turma a fost forțată să coboare”, a spus el pentru presa. „Puteți vedea că aceștia se comportă ca un val la început, ca și cum ar fi înroșiți de sus”.

Și, deși este neobișnuit, aceasta nu este prima dată când are loc o astfel de scădere a turmei.

Nu este primul incident

Tot săptămâna trecută, unii oameni din Pembrokeshire, Țara Galilor, s-au confruntat cu aproximativ 200 de grauri căzând din cer. Un bărbat care a lucrat în zonă a declarat unui magazin local că a auzit o bubuitură puternică „de tip electric”, apoi „o grămadă de păsări a aterizat pe mașina mea”.

„Parcă ar fi fost sute de păsări pe cer și dintr-o dată au murit și au căzut la pământ”, a spus el. „A fost destul de suprarealist noaptea trecută să fiu sincer cu tine – nu ceva ce am mai experimentat până acum.”

O altă astfel de situație s-a întâmplat în Delta, Columbia Britanică, în 2018, când aproximativ 200 de grauri s-au prăbușit în pământ. Serviciul pentru mediu și schimbări climatice din Canada a declarat mai târziu că turma a fost urmărită de o pasăre mai mare, făcându-le să roiască și că 42 dintre păsări au fost ucise imediat ce au lovit pământul.