Un tribunal din China i-a cerut unui bărbat să-i plătească fostei sale soții 4.490 de dolari pentru toate sarcinile casnice

10.06.2022, 15:17

O instanță de divorțuri din China l-a obligat pe un bărbat să-și despăgubească fosta soție pentru toate treburile casnice și pentru că a avut grijă de copil în timpul căsniciei lor care a durat 7 ani.  „Dacă ai angajat o dădacă, 30.000 de yuani nu ar fi de ajuns pentru a acoperi nici măcar un an”, a comentat un utilizator Weibo. Cât ar fi plătit bărbatul pentru a angaja o bonă.

Bărbatul, supranumit Tan, a fost obligat să-i plătească fostei sale soții Wang 30.000 de yuani (4.490 de dolari) de către un tribunal din orașul Suzhou luna trecută, potrivit publicației de știri chinezești Litchi News.

În timp ce erau căsătoriți, Wang a fost casnică cu normă întreagă și îngrijitoarea principală a fiului lor de șapte ani, conform punctului de vânzare, în timp ce Tan lucra în afara casei.

 Wang a fost casnică și a avut grijă de casă și de fiul cuplului

„Wang s-a ocupat de toate treburile casnice, inclusiv spălatul rufelor, gătit, îngrijirea copilului și cumpărături, așa că ea a cerut ca fostul soț să-i plătească despăgubiri. Tan nu a recunoscut importanța treburilor casnice și a considerat că ea nu a contribuit din punct de vedere financiar”, se spune într-un document al instanței.

Cazul a stârnit o dezbatere largă pe rețelele de socializare cu privire la valoarea muncii casnice, mulți spunând că valoarea compensației este prea mică. Pe platforma de tip Twitter Weibo, hashtag-ul „gospodina cu normă întreagă a compensat 30.000 pentru treburile casnice” a primit peste 230 de milioane de vizualizări.

Cât ar fi plătit bărbatul pentru a angaja o bonă

„Dacă ai angajat o dădacă, 30.000 de yuani nu ar fi de ajuns pentru a acoperi nici măcar un an”, a comentat un utilizator Weibo.

“Ceea ce am învățat din asta este că femeile chiar ar trebui să aibă mai multă grijă de ele însele. Nu face treburile casnice gratis. Fă-l pe bărbat să facă ceva”, a scris o altă persoană.

Nu este prima dată când un tribunal chinez a ordonat unui bărbat să-și despăgubească partenerul pentru treburile casnice. În februarie anul trecut, un tribunal din Beijing a ordonat unui bărbat să-i plătească fostei sale soții 50.000 de yuani (7.479,21 dolari) pentru cinci ani de muncă neremunerată, potrivit BBC.

Potrivit statisticilor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), femeile chineze petrec aproape patru ore pe zi pentru muncă neremunerată, cum ar fi treburile casnice de rutină și îngrijirea copiilor, ceea ce este de aproximativ 2,5 ori mai mare decât bărbații chinezi.

citește și...