Un nou vaccin anti-Covid a apărut. Este foarte diferit faţă de vaccinurile utilizate pe scară largă

02.11.2021, 12:37
Un nou vaccin anti-Covid a apărut. Este foarte diferit faţă de vaccinurile utilizate pe scară largă
Foto: unsplash.com/ caracter generic

Un nou vaccin împotriva COVID-19 ar putea fi în curând pe piață. Se numește Covovax și este produs de compania americană Novavax.

Compania Novavax a solicitat aprobarea privind reglementarea vaccinului către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) şi Canada.

Indonezia va fi prima țară care va folosi noul vaccin, fiind prima care a autorizat utilizarea lui.

Noul vaccin este diferit față de cele apărute până în prezent

Vaccinul Novavax COVID-19 este primul vaccin candidat pe bază de proteine ​​de acest fel. Vaccinul a fost creat folosind tehnologia de nanoparticule recombinate din prima tulpină de SARS-Cov-2.

„Novavax continuă să furnizeze documente de reglementare despre care ne așteptăm să aducă în lume primul vaccin COVID-19 pe bază de proteine”, a declarat Stanley C. Erck, președinte și director executiv al Novavax, într-un comunicat de presă. „Mulțumim Guvernului Canadei și Comisiei Europene pentru parteneriatul lor continuu și încrederea în programul nostru de vaccin împotriva COVID-19.”

Novavax a publicat date din studiile de vaccin efectuate în iunie 2021, în SUA și Mexic.

Eficacitate de 100% împotriva cazurilor severe şi moderate

Cu 30.000 de participanți, compania din SUA a înregistrat o protecție de 100% împotriva cazurilor moderate și severe de COVID-19, și o eficacitate generală de 90,4% împotriva Covid-19, potrivit unui studiu . Testele anterioare din Marea Britanie au observat eficiența vaccinului la 89,3%.

Vaccinul poate fi păstrat la o temperatură cuprinsă între 2 şi 8 grade Celsius, ceea ce poate facilita distribuirea sa, mai ales în ţările mai puţin dezvoltate.

În iunie, Novavax a transmis  că este pregătită să fie „pe cale să atingă o capacitate de producție de 100 de milioane de doze pe lună până la sfârșitul celui de-al treilea trimestru și 150 de milioane de doze pe lună până la sfârșitul celui de-al patrulea trimestru din 2021”, dacă va primi aprobarea de reglementare.

Novavax Inc (NVAX.O) se așteaptă ca autoritățile de reglementare din India, Filipine și din alte părți ale lumii să ia o decizie cu privire la vaccinul său împotriva COVID-19 în următoarele „săptămâni”, a declarat directorul său executiv pentru Reuters, după ce vaccinul a primit luni prima autorizație de utilizare în caz de urgență, în Indonezia.

„Această primă autorizare a vaccinului Novavax împotriva COVID-19 ilustrează angajamentul nostru pentru un acces global echitabil şi va satisface o nevoie vitală pentru Indonezia, care, în ciuda faptului că este a patra cea mai populată ţară din lume, continuă să lucreze pentru a oferi suficiente vaccinuri populaţiei sale”, a declarat Stanley Erck, preşedintele companiei Novavax.

Autorizarea de urgență a vaccinului este un „pas foarte important” pentru programul de vaccinare împotriva Covid-19 din Indonezia, a spus epidemiologul indonezian Dicky Budiman.

Vaccinul va fi mult mai ușor de transportat, depozitat și distribuit

„Acest vaccin va fi mult mai ușor de transportat, depozitat și distribuit într-un loc precum Indonezia, unde avem multe insule”, a spus el.

Indonezia planifică să primească 20 de milioane de doze de vaccin pe bază de proteine ​​în acest an, potrivit guvernului.

Cereri de autorizare sunt, de asemenea, analizate în Regatul Unit, în Australia, şi la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

 

 

citește și...