Un medic a fost amendat cu 2.700 de euro după ce a amputat piciorul greșit al unui bolnav. Bărbatul a rămas fără ambele picioare

02.12.2021, 12:14
Un medic a fost amendat cu 2.700 de euro după ce a amputat piciorul greșit al unui bolnav. Bărbatul a rămas fără ambele picioare

Un chirurg din Austria a fost amendat după ce a amputat piciorul greșit al unui pacient la începutul acestui an. Bărbatul a rămas fără ambele picioare.

Ea a îndepărtat pacientului în vârstă de 82 de ani piciorul drept în loc de piciorul stâng, greșeala fiind descoperită două zile mai târziu.

Pacientul a mers la clinica din Freistadt în luna mai trecută pentru a-i fi amputat piciorul, dar chirurgul a marcat membrul greșit pentru amputare, relatează agenția de știri AFP.

Chirurgul și-a dat seama de eroare abia două zile mai târziu

Greșeala a fost identificată în timpul unei schimbări de rutină a bandajului și i s-a spus pacientului că va trebui să-i fie amputat și celălalt picior.

La acea vreme, spitalul a spus că incidentul a avut loc ca „rezultatul unei secvențe de circumstanțe nefericite”. Directorul său și-a cerut scuze publice la o conferință de presă.

În instanță, chirurgul a spus că a existat o defecțiune în lanțul de comandă în sala de operație.

Sancțiune de 2.700 de euro

Întrebată de ce a marcat piciorul drept și nu pe stânga, ea a spus: „Nu știu”.

Miercuri, tribunalul din Linz a găsit-o pe femeia de 43 de ani vinovată de neglijență gravă și a amendat-o cu 2.700 de euro (2.296 de lire sterline).

Văduvei pacientului, care a murit înainte ca cazul să ajungă în instanță, i s-a acordat și o despăgubire cu 5.000 de euro.

De la incident, ea a schimbat clinica la care lucrează și poate ataca hotărârea instanței.

Cazuri ca acestea sunt rare, dar au existat incidente similare în trecut.

În 1995, un medic din SUA a descoperit la jumătatea intervenției chirurgicale că amputa piciorul greșit al unui pacient diabetic. A fost nevoit să continue după ce a tăiat mușchii, tendoanele și ligamentele.

citește și...