Un chirurg din Oradea, condamnat la închisoare pentru malpraxis

18.10.2019, 16:55
Un chirurg din Oradea, condamnat la închisoare pentru malpraxis
Un chirurg din Oradea, condamnat la închisoare pentru malpraxis

Un chirurg din Oradea, decan al Facultății de Medicină și Farmacie din oraș, a fost condamnat, ieri, la închisoare după ce o pacientă a sa a murit. 

Medicul Adrian Maghiar a fost trimis în judecată anul trecut, cu acuzația de ucidere din culpă, după ce o pacientă a încetat din viață la doar câteva zile după ce a operat-o. 

Un chirurg din Oradea, condamnat la închisoare pentru malpraxis

Judecătorul a decis, ieri, să îl condamne pe chirurg la doi ani de închisoare cu amânare, însă sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în cel mult 10 zile. 

Potrivit rechizitoriului, femeia a fost internată la Spitalul Pelican în toamna lui 2013, fiind operată de hernie, ingreunată de o ruptură a peretelui abdominal. Anchetatorii au demonstrat că medicul nu a respectat standardele obligatorii pentru prevenirea unor complicatii generate de interventie si nu i-a prescris pacientei antibiotice ori tratament anticoagulant.

Conform Codului Penal, amânarea înseamnă că persoanei condamnate nu i se mai aplică pedeapsa și nu este supusă niciunei decăderi, interdicții sau incapacități ce ar putea decurge din infracțiunea săvârșită. În cazul în care, pe durata termenului de supraveghere, persoana condamnată nu comite o altă infracțiune, pedeapsa primită cu amânare se șterge și nu este menționată în cazier.

Medicul, obligat să presteze muncă în folosul comunității

Pe durata termenului de supraveghere, chirurgul va trebui să se prezinte la Serviciul de Probațiune Bihor, la datele fixate de acesta, să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa și să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile, precum și întoarcerea. 

În plus, medicul a fost obligat și să presteze muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 30 de zile în cadrul Primăriei Oradea sau în cadrul Mânăstirii Sfintei Cruci.

 

citește și...