Un bărbat de 46 de ani a murit după ce a fost plimbat între spitale: “Avea gura încleștată. A cerut o pastilă sau o perfuzie. I s-a zis că nu se poate”

11.11.2021, 13:29
Un bărbat de 46 de ani a murit după ce a fost plimbat între spitale: Avea gura încleștată. A cerut o pastilă sau o perfuzie. I s-a zis că nu se poate
Florin Chirilă (Foto: Facebook)

Un bărbat de 46 de ani din Galați, Florin Chirilă, a murit la cinci zile de la semnalarea unor dureri în spate. Văduva bărbatului spune că acesta a fost plimbat între spitale timp de cinci zile, perioadă în care nu i s-a oferit nici măcar o pastilă sau o perfuzie pentru durerile avute. Bărbatul avea pneumonie și era vaccinat împotriva Covid-19 cu schemă completă.

Coșmarul familiei a început când Florin Chirilă a acuzat dureri în spate, vineri, 29 octombrie, și a luat acasă antiinflamatoare. Soția sa a văzut că bărbatul a făcut febră, sâmbătă, și a sunat la 112, care i-a spus acesteia că un echipaj medical de urgență va fi disponibil abia peste 2 zile.

“În România anului 2021 se mai moare de pneumonie? Deci unde erau medicii? Chiar toată lumea, toți medicii se ocupă numai de COVID? Și ăștia care nu au COVID îi lăsăm să moară așa cu zile?”, spune Adriana Chirilă, potrivit Viata Libera.

“Ne-au spus să mergem acasă și să așteptăm salvarea să vină să-l testeze, peste două zile”

Cei doi au luat un taxi și s-au îndreptat către Spitalul de Urgență, unde bolnavul a așteptat 12 ore în curtea unității spitalicești pentru a afla rezultatul testului antiCovid-19.

”Când ne-au văzut cei de la containere, ne-au întrebat de ce am venit. Le-a explicat soțul ce simptome are, dar cei de la containere au spus că ei tratează doar COVID-19. Am intrat la UPU, dar fetele de acolo ne-au spus că nu poate să-l vadă niciun medic până când nu i se face un test pentru COVID-19. Și de acolo, ne-au spus să mergem acasă și să așteptăm salvarea să vină să-l testeze, peste două zile. Ne-am simțit de parcă eram egali cu zero, nu oameni între oameni”, spune Adriana Chirilă, soția bărbatului.

”A așteptat în curtea spitalului, pe o bancă, în frig. Avea gura încleștată”

”În tot acest timp, a așteptat în curtea spitalului, pe o bancă, în frig. A venit din nou acasă, pe propriile picioare, cu semnătură pe propria răspundere. La ora 20,00, nu mai putea să vorbească, avea gura încleștată de frig. În tot acest timp, i-au luat doar analize de sânge și i-au făcut o radiografie la plămâni. A venit acasă, toată noaptea i-a fost foarte rău, iar luni dimineață a venit iarăși salvarea, l-a dus la spital, unde l-au băgat într-un container și i-au pus o mască de oxigen la gură. Între timp, și testul RT-PCR ieșise negativ”.

Soția acuză cadrele medicale că l-au plimbat pe bărbat de la un spital la altul, chiar dacă bolnavul semnala dureri și avea o stare de sănătate precară.

„Mi-a zis că stă pe un scaun, dar se simte foarte moleșit, nu mai are putere de nimic și că a cerut la doamnele de acolo o pastilă sau o perfuzie să-i facă și a zis că nu se poate fără știrea medicului să-i facă nimeni nimic”, a mai spus soția.

Starea bărbatului s-a înrăutățit

Bărbatul s-a întors acasă, duminică, iar starea acestuia s-a înrăutățit. Soția a sunat din nou la Ambulanță, care l-au băgat într-un container și i-au pus o mască de oxigen la gură, luni.

„Este vorba despre un pacient de 46 de ani, vaccinat cu vaccinul Pfizer, doza a doua o avea în august, pentru care am fost solicitați să intervenim pentru semne gripale, febră, tuse. Echipajul a ajuns la fața locului, l-a găsit cu impregnare virală, testul rapid antigenic a fost negativ. A fost transportat la Spitalul Județean, la serviciul de Urgență. Asta pe 31 octombrie. Ulterior, pe data de 1 noiembrie, a fost din nou transportat de la domiciliu la spital, cu tensiune și puls stabil, iar în data de 1 noiembrie, după-amiază, a fost transportat la Spitalul TBC, pentru consult de specialitate, și apoi a fost transportat înapoi la Spitalul de Urgență”, a precizat dr. Mihai Polinschi, directorul medical al Serviciului Județean de Ambulanță Galați.

Luni seară, femeia a fost informată că soțul ei a fost transferat la ATI, iar când a solicitat informații despre acesta, i s-a spus că situația este gravă.

”Nu au vrut să se uite la el și să-i dea un tratament”

”Abia luni după-amiază l-a văzut un medic internist, care a spus că trebuie transferat la Spitalul TBC, deoarece are saturația mică. L-au plimbat degeaba la TBC, unde a fost refuzat, pentru că ei nu au concentratoare de oxigen mari. A fost trimis înapoi la Spitalul Județean, unde a mai așteptat câteva ore. Abia spre seară m-a sunat și mi-a spus că-l transferă la ATI. Am sunat seara la ATI, iar doamna de acolo, foarte sec, de parcă am deranjat-o, mi-a zis: . A ajuns să fie grav din cauza lor, pentru că el a venit la spital încă de vineri, dar nu au vrut să se uite la el și să-i dea un tratament”, povestește Adriana Chirilă.

A treia zi familia a fost anunțată că bărbatul de 46 de ani a murit. Femeia consideră că bărbatul a murit de pneumonie.

Soţia bărbatului mort la Spitalul Judeţean Galaţi de pneumonie a depus plângere la Spitalul Judeţean Galaţi, iar conducerea unităţii medicale a început o anchetă.
„Cu privire la aspectele sesizate în plângerea depusă în cursul zlei de ieri la secretariatul unităţii s-au demarat deja verificari urmând ca rezultatele să fie comunicate petentei în termenul legal “, a explicat dr. Violeta Şapira, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Galaţi.
Femeia intenționează să sesizeze și Parchetul Galați.
citește și...