Ucrainenii își tatuează o pâine pe trup: „Este o parolă națională neoficială”

05.05.2022, 14:48

Ucrainenii se tatuează pentru națiunea lor pe corpurile lor, artiștii primind cereri de tatuaje cu cocktail-uri molotov, rachete antitanc și chiar un fel de pâine care a devenit o imagine relevantă la nivel național.

Artiștii de tatuaj au observat o cerere tot mai mare de lucrări de artă care a adus un omagiu spiritului de rezistență al Ucrainei.

„Trebuia să profit de această secundă”, a menționat Mariika, o artistă de tatuaj care are acum un arici antitanc pe picior și un cocktail molotov pe braț, scrie The Guardian.

”Poveștile bunicii mele păreau atât de îndepărtate”

Ea a rămas la Kiev pe tot parcursul războiului, urmărind poveștile terifiante ale oamenilor.

„Nu m-am gândit în niciun caz că o să mă opresc. Bunica mea era un copil mic de război, totuși poveștile ei păreau atât de îndepărtate. Ascunderea în subsol de bombe este rareori un lucru pe care am presupus că mi-ar veni în minte.”

Nu toate noile modele sunt de inspirație militară

De câteva sâmbătă, ea s-a alăturat unui grup de artiști de tatuaj adunați într-un cartier de  din Kiev pentru o zi de strângere de fonduri.

Oricine poate veni aici pentru un tatuaj. Prețul este tot ceea ce își pot permite să dea forțelor armate ucrainene. Trebuie doar să arate o chitanță pentru donația lor.

Unii vor să uite războiul, cu tatuaje de pisici, iar alții vor să marcheze momentul fără referire directă la război.

„Am vrut să-mi fac un tatuaj patriotic și am vrut să-mi amintesc această perioadă și emoțiile asociate cu ea, dar nu am vrut nimic agresiv”, a spus Fedor, un manager IT în vârstă de 23 de ani, care și-a tatuat pe braț pâinea palyanytsia, o pâine tradițională consumată des la ocazii speciale.

Pentru că rușii se chinuie să o pronunțe, ucrainenii glumesc că pâinea este o „parolă” națională neoficială pentru a prinde potențialii spioni ruși. „Oamenii vor întreba ce înseamnă asta și le voi explica. Vreau să evidențiez identitatea noastră ucraineană.”

Marika spune că unii oameni au cerut simboluri ale orașelor lor. O fată care scăpase recent de Hersonul controlat de ruși și-a dorit o felie de pepene verde pentru care este faimos orașul ei natal. Iar cei din Kiev cer adesea frunza de castan care este un simbol al orașului.

citește și...