Tulpina britanică a coronavirusului este mai letală cu 30% decât cea inițială! Ce avertizează specialiștii

27.01.2021, 13:02
Tulpina britanică a coronavirusului este mai letală cu 30% decât cea inițială! Ce avertizează specialiștii
Tulpina britanică a coronavirusului este mai letală cu 30% decât cea inițială! Ce avertizează specialiștii/ foto: shutterstock

Noua tulpină de COVID-19 descoperită în Marea Britanie este extrem de contagioasă, avertizează specialiștii. Mutația coronavirusului a apărut deja în peste 60 de țări și teritorii.

Experții susțin că noua tulpină este mai letală decât alte variante de COVID-19! În prezent, doar două laboratoare analizează probele care ar conține noua mutație, mult mai contagioasă.

În România au fost confirmate trei cazuri. Primul caz a fost confirmat în urmă cu mai bine de două săptămâni. Este vorba despre o tânără din Giurgiu, care nu călătorise în Marea Britanie.

Ce spun specialiștii despre noua tulpină COVID-19

Ea a fost descoperită întâmplător ca fiind infectată cu noua tulpină a coronavirusului, la Institutul Matei Balș din Capitală.

‘Ne aşteptam să mai apară şi alte izolate pozitive. Din punct de vedere al acestori noi tulpini, se pune problema unei transmisibilităţi mai crescute faţă de tulpina iniţială şi de asemenea se pune problema unui impact diferit, şi pe morbiditate şi pe formele de boală pe care le induc. Clar e acel impact suplimentar asupra copiilor ale acestor tulpini, mai ales a celei din Marea Britanie’, a precizat dr. Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, notează știrileprotv.ro.

Probele PCR recoltate în ultimele zile de la pacienţi posibil infectați cu noua tulpină COVID-19 au fos trimise la Institutul „Matei Balş” şi la laboratorul Institutului Cantacuzino, singurele din ţară care pot depista noile tulpini ale virusului.

Noua tulpină, rată mai mare de mortalitate

‘Dacă sunt multe infectări, se vor selecta şi cazurile severe la persoanele vulnerabile. Din fericire, în acest moment mutaţiile identificate nu interferă cu vaccinul. Este un lucru pe care îl putem afirma la momentul actual ce va fi peste un interval de timp’, a specificat și dr. Adrian Marinescu.

În plus, varianta britanică a noului coronavirus are o mortalitate mai ridicată cu 30 de procente.

‘Trebuie să vă spun că, în această după-amiază, am fost informat că, pe lângă faptul că se răspândeşte mai rapid, se pare că există dovezi că noua tulpină, cea depistata iniţial în Londra şi sud-estul Anglei, ar putea fi asociată şi cu o rata mai mare de mortalitate’, a declarat Boris Johnson, premierul britanic, într-o conferință de presă.

Din acest motiv, experții recomandă accelerarea procesului de vaccinare anti COVID-19, dar și creşterea numărului de teste.

citește și...