Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfântul Dumitru. Ce nu trebuie să faci azi

26.10.2019, 12:55
Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfântul Dumitru. Ce nu trebuie să faci azi
Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfântul Dumitru. Ce nu trebuie să faci azi

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc azi pe Sfântul Dumitru, supranumit Izvorâtorul de Mir. Numeroase tradiții, obiceiuri și superstiții sunt legate de această zi sfântă. 

Potrivit superstițiilor, ziua de Sfântul Dumitru reprezintă începutul iernii. În folclorul popular din România există credința că, în ziua de Sfântul Dumitru, căldura intră în pământ și gerul începe să-și arate colții.

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfântul Dumitru

De Sfântul Dumitru nu ai voie să folosești pieptănul, deoarece în caz contrar vei atrage necazuri și primejdii.

În Bucovina, tradiția spune că cine seamănă usturoiul după această sărbătoare va avea parte de pagubă și sărăcie întreg anul viitor.

Dacă ai datorii, plătește-le până la Sfântul Dumitru ca să îți meargă bine tot anul următor. 

În anumite zone ale țării, în această zi femeile împart copiilor fructe uscate, covrigi, mere și nuci, iar pentru sufletul celor morți se dau de pomană grâu fiert în lapte și colivă. 

În ajunul acestei sărbători, în anumite gospodării copiii sar peste focuri pentru a fi sănătoși tot anul, iar țăranii aruncă un cărbune din acest foc în grădină pentru o recoltă bogată. 

Deoarece Sfântul Dumitru este considerat și protectorul păstorilor, se spune că astăzi ciobanii află cum va fi iarna. Aceștia își pun cojocul în mijlocul oilor și așteaptă să vadă ce oaie se va așeza pe el. Dacă va fi neagră, iarna va fi bună, iar dacă va fi albă anotimpul rece va fi greu.

 

citește și...