Temperaturile scad brusc în toată țara. Se vor înregistra cu până la 15 grade mai puțin

10.02.2021, 12:40
Temperaturile scad brusc în toată țara. Se vor înregistra cu până la 15 grade mai puțin
foto: pixabay

Începând de joi, 11 februarie, vremea se răcește masiv în toată țara, anunță meteorologii. Temperaturile de care vom avea parte în următoarea perioadă vor fi cu 15 grade mai mici decât normalul perioadei.

În masivele nordice și vestice a fost emis un cod galben de cantități însemnate de apă. Răcirea accentuată a vremii va începe în noaptea de joi spre vineri, 12 februarie, iar diminețile și nopțile vor deveni geroase.

Vremea se răcește în toată țara

Meteorologii au precizat că Europa se confruntă cu modificări bruște de temperatură, în condițiile în care masa de aer rece din Arctica a coborât spre sudul continentului.

‘Ajungem la contraste termice surprinzătoare pe parcursul chiar a câteva ore. Este vorba despre un efect al circulației aerului de la nivelul Polului Nord, din zona Arctică, în atmosfera joasă și înaltă s-a perturbat această circulație care  menținea aerul rece în Arctica.

Astfel, aerul rece poate pătrunde mai ușor spre sud, iar pe măsură ce aerul cald dinspre sud a pătruns în Arctica avem și acolo temperaturi mai mari, cu efect asupra menținerii gheții la un nivel mult mai scăzut pentru această perioadă a anului’, a explicat climatologul Roxana Bojariu, la DIGI24.

De joi dimineața, de la ora 8:00, până vineri ora 12:00, cerul se va înnora treptat și începând din a doua parte a zilei, temporar vor fi precipitații, moderate cantitativ, la început sub formă de ploaie, iar noaptea se vor transforma în lapoviță și ninsoare.

Miercuri, 10 februarie, vremea va fi deosebit de caldă pentru această perioadă, iar mercurul termometrelor va urca până la 15 grade în Capitală. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în prima parte a zilei.

Temperaturile maxime se vor situa între 2-3 grade Celsius în nordul Moldovei şi 17-18 grade Celsius în regiunile sud-estice, în timp ce minimele se vor încadra între -4 şi 8 grade Celsius.

citește și...