TATĂ DIN IAD. “Sunt fiul lui Osama Bin Laden. M-a pus să trag cu AK47”. Povestea lui Omar. A părăsit Afganistanul cu doar cinci luni înainte ca al-Qaeda să prăbușească avioane de pasageri în Turnurile Gemene

01.12.2022, 20:00

A fost fiul ales al lui Osama bin Laden – uns moștenitor al lordului al-Qaeda în mijlocul vârfurilor afgane. În timpul unei copilării fracturate în Tora Bora, animalele de companie iubite de Omar bin Laden au fost folosite pentru a testa arme chimice și a fost învățat să tragă cu o pușcă de asalt AK-47 în taberele de antrenament teroriste.

“Am văzut”, spune el despre experimentele chimice oribile efectuate de către aghiotanții tatălui său.

“Au încercat pe câinii mei și nu am fost fericit. Încerc să uit toate momentele rele cât de mult pot. Este foarte dificil. Suferi tot timpul”, transmite The Sun.

“Sunt fiul lui Osama Bin Laden. M-a pus să trag cu AK47”

Omar, în vârstă de 41 de ani, care i-a întors spatele tatălui său jihadist plin de sânge înainte de 11 septembrie, se consideră “o altă victimă”.

Astăzi, cu ochii clipind de emoție, el schițează cu îndemânare un lanț muntos zimțat pe pânză cu un cuțit de paletă în uleiuri de un albastru viu.

“Munții îmi dau un sentiment de siguranță”

“Subiectul meu preferat sunt munții, după ce am trăit cinci ani în Afganistan”, spune în timp ce pictează.

“Îmi dau un sentiment de siguranță, ca și cum aș fi de neatins.”

Privindu-l pe Omar cum o pictează pe soția, mentorul și confidenta sa, Zaina bin Laden – o străbunică care, pe vremea când era cunoscută sub numele de Jane Felix-Browne, a fost consilier parohial în Moulton, Cheshire.

Căsătorită de șase ori, Zaina, în vârstă de 67 de ani, care îl descrie pe Omar ca fiind “sufletul meu pereche”, îmi spune că suferă de “traume foarte grave, stres și atacuri de panică”.

Chinul lui Omar din cauza tatălui său – Zaina crede că acesta a suferit PTSD după 11 septembrie 2001 – l-a determinat să consulte terapeuți și să i se prescrie medicamente.

Zaina a spus odată: “Omar îl iubește și îl urăște pe Osama în același timp. Îl iubește pentru că este tatăl său, dar urăște ceea ce a făcut”.

Omar a părăsit Afganistanul în aprilie 2001, cu doar cinci luni înainte ca al-Qaeda să prăbușească avioane de pasageri în Turnurile Gemene din New York, ucigând aproape 3.000 de persoane.

Amintindu-și ultima conversație cu tatăl său, el a dezvăluit: “I-am spus la revedere și el mi-a spus la revedere. M-am săturat de acea lume. Nu era fericit că plecam”.

Nu aveau să mai vorbească niciodată. Omar se afla în Qatar pe 2 mai 2011 când a auzit vestea că US Navy Seals l-au asasinat pe tatăl său într-un adăpost din Pakistan.

Nu a vărsat nicio lacrimă pentru tatăl său ucis. A recunoscut cadavrul fratelui său Khalid din fotografiile de pe internet cu complexul luat cu asalt din orașul Abbottabad.

Cu fruntea încruntată, Omar a dezvăluit: “Am crezut că totul s-a terminat și că nu voi mai suferi. Și m-am înșelat, pentru că oamenii mă judecă și astăzi”.

Și-ar fi dorit o înmormântare, pentru a încheia socotelile. Potrivit relatării oficiale a SUA, trupul lui Bin Laden a fost îngropat pe mare de pe superportavionul USS Carl Vinson, în termen de 24 de ore de la moartea sa.

Omar se îndoiește, adăugând: “Ar fi fost mult mai bine să îl îngrop pe tatăl meu și să știu unde se află corpul său. Dar nu ne-au dat această șansă. Nu știu ce i-au făcut. Se spune că l-au aruncat în ocean, dar eu nu cred asta. Cred că i-au dus trupul în America, ca să-l vadă lumea”.

UMBRA AMENINȚĂTOARE

Lucrările lui Omar, pe care le vinde cu până la 8.500 de lire sterline bucata, reprezintă o terapie – pentru că umbra amenințătoare a tatălui său încă planează asupra lui.

Omar, al patrulea fiu cel mare al lui Bin Laden, s-a născut în Arabia Saudită, în martie 1981, la Najwa, prima soție a lui Bin Laden..

În 1991, Bin Laden a fost alungat din Arabia Saudită pentru diatribele sale împotriva SUA, după ce a format al-Qaeda pentru a lupta împotriva Uniunii Sovietice în Afganistan în 1988.

Familia s-a mutat în Sudan, în nordul Africii, unde mulți dintre luptătorii jihadiști ai lui Bin Laden au lucrat în afacerile sale agricole și de construcție de drumuri.

SUA l-au acuzat pe Bin Laden Senior că a condus tabere de antrenament terorist în Sudan, unde autoritățile i-au cerut să plece.

În mai 1996, el se întorcea în munții Tora Bora din Afganistan, alegându-l pe Omar, în vârstă de 15 ani, să îl însoțească.

Adolescentul a devenit băiatul său de ceai, trăind în colibe înghețate. Mai târziu i s-au alăturat mama și frații săi.

“Am fost în Afganistan timp de cinci ani”, a spus el. Omar a învățat să tragă cu o pușcă Kalașnikov și să conducă un tanc rusesc, dar a fost dezgustat atunci când fanaticii au început să îi ucidă animalele de companie pentru a testa arme chimice.

El și-a amintit odată: “Tatăl meu nu mi-a cerut niciodată să mă alătur Al-Qaeda, dar mi-a spus că sunt fiul ales pentru a-i continua munca. A fost dezamăgit când i-am spus că nu sunt potrivit pentru acea viață.”

A fost întrebat de ce crede că tatăl său l-a ales ca moștenitor: “Nu știu, poate pentru că eram mai inteligent, motiv pentru care sunt în viață astăzi.”.

 

 

 

citește și...