Spaghete Carbonara. Cea mai simplă rețetă de paste

06.10.2022, 15:38

Cel mai simplu fel de mâncare de paste pe care îl veți face vreodată, cu doar 5 ingrediente în 15 minute, încărcat cu parmezan și bacon crocant! Această rețetă ușoară de paste Carbonara se gătește în aproximativ 15 minute și este cina perfectă! Plină de șuncă crocantă și amestecată cu cel mai cremos sos Carbonara.

Dintre toate teoriile despre cum a apărut sosul Carbonara – și sunt multe – cea mai probabilă este că este doar un vechi fel de mâncare roman, care folosește genul de ingrediente care se găsesc de secole în zona rurală italiană. Adăugați la acestea mult piper negru proaspăt spart, un condiment atât de adânc împletit în istoria romană încât a fost extras de două ori ca răscumpărare de către invadatori, și veți avea elementele constitutive ale faimosului sos.

Trebuie să recunoașteți că este o rețetă rară și remarcabilă care include ingrediente – ouă, carne de porc și brânzeturi din lapte de vacă și de oaie – de la toate cele patru animale de fermă majore, așa cum sunt definite de Indexul principal al animalelor de fermă.

Deși în esență este un fel de mâncare simplu, provocarea acestui preparat este să gătești sosul suficient de mult pentru a forma un strat gros  fără a amesteca accidental ouăle.

Ingrediente

  • 3 gălbenușuri mari
  • 40 g de parmezan
  • 1 bucată de 150 g de pancetta
  • 200 g spaghete uscate
  • 1 cățel de usturoi
  • ulei de măsline extravirgin

Mod de preparare

Se pun gălbenușurile de ou într-un castron, se rade fin parmezanul, se condimentează cu piper, apoi se amestecă bine cu o furculiță și se lasă deoparte.
Tăiați orice surplus de pe pancetta și punețil deoparte, apoi tăiați carnea.

Se fierb spaghetele într-o cratiță mare cu apă clocotită cu sare. Între timp, adăugați pancetta pe toată baza unei tigaii medii (acest lucru va adăuga o aromă fantastică, sau folosiți în schimb 1 lingură de ulei), apoi puneți-o la foc mediu-mare.

Decojiți usturoiul, apoi zdrobiți-l cu palma, adăugați-l în tigaie și lăsați-l să dea aromă grăsimii timp de 1 minut. Adăugați pancetta, apoi gătiți-o timp de 4 minute sau până când începe să devină crocantă.

Apoi, rezervând o parte din apa de gătit, adăugați spaghetele. Se amestecă bine pe foc pentru ca acestea să absoarbă toată aroma minunată, apoi se îndepărtează tigaia de pe foc.

Adăugați un strop din apa de gătit și amestecați bine, asezonați cu piper, apoi turnați amestecul de ouă – tigaia va ajuta la gătirea ușoară a ouălor, în loc să le amestece. Se amestecă bine, adăugând mai multă apă de gătit până când devine frumos și lucios.
Se servește cu parmezan și un pic de piper.

citește și...