Șnițelul de porc afumat cu fasole, una dintre cele mai delicioase mâncăruri tradiționale românești

01.12.2022, 15:30

În urmă cu aproape 100 de ani, România a reușit să-și îndeplinească unul dintre cele mai frumoase vise – acela de a uni toate statele în care românii erau majoritari cu Regatul României de atunci. Acest moment special este astăzi amintit ca fiind Marea Unire de la 1918 și sărbătorit anual la 1 Decembrie în România.

Parade militare și mai multe alte evenimente sunt organizate în orașele din întreaga națiune, toate privirile fiind îndreptate către capitala București, dar și către orașul Alba Iulia – unde a fost semnată declarația Marii Uniri.

Alte denumiri pentru această sărbătoare sunt: Sf: Ziua Națională a României, Ziua Națională a României de 1 Decembrie, Ziua Unirii și Ziua Marii Uniri.

Ce se sărbătorește de Ziua Națională a României

La 1 Decembrie 1918, peste 100.000 de români s-au adunat în orașul Alba Iulia, când au urmărit cum liderul român Vasile Goldiș a anunțat unirea României. Sub domnia regelui Ferdinand I, Vechiul Regat Român s-a unit cu Transilvania și cu alte ținuturi învecinate, aproape dublând dimensiunea acestei țări din Europa de Est. Astăzi, românii petrec această zi în cinstea acestei unificări care a avut loc acum 100 de ani.

Istoria Zilei Naționale a României

Ziua Națională a României marchează unificarea națiunii în 1918. Independența deplină a României a fost stabilită în 1878, dar abia la 1 decembrie 1918, în orașul Alba Iulia, când România – formată din Moldova și Muntenia – a fost unită cu Transilvania, Crișana, Banatul și regiunea Maramureș.

Unirea a avut loc la Alba Iulia, unde “declarația de unire” a fost citită în cadrul unui eveniment public, la care au participat peste 100.000 de români. Declarația a fost citită de Vasile Goldiș, academician și om politic român.

Șnițelul de porc afumat cu fasole, una dintre cele mai delicioase mâncăruri tradiționale românești

Această specialitate gastronomică nu lipsește niciodată de pe mesele românilor, mai ales de ziua națională a țării

Ușor de gătit, dar foarte gustos și consistent – așa poate fi descris în câteva cuvinte unul dintre preparatele preferate ale românilor, și anume, șnițelul de porc afumat cu fasole.

Este gătită de majoritatea româncelor din toate regiunile țării. Acest fel de mâncare se servește, în special, de Ziua Națională a României. Șnițelul afumat poate fi înlocuit cu cârnați afumați, care sunt, de asemenea, foarte delicioși.

Însoțită de oțeturile de sub, această mâncare tradițională românească este excelentă, un bun de te lingi pe degete. Nu trebuie să lipsească nici paharul de țuică, un rachiu tradițional românesc. Se spune că bucătarii militari au creat rețeta originală a șnițelului de porc afumat cu fasole. Acest preparat gătit la ceaun este considerat cel mai gustos fel de mâncare de la cantina militară.

De câțiva ani, la inițiativa posturilor de televiziune din țară, șnițelul de porc afumat cu fasole sau cu cârnați a devenit mâncarea tradițională care se servește de 1 Decembrie.

Cum se prepară șnițelul de porc afumat cu fasole

Ingrediente: 400 de grame de fasole uscată, două cepe, doi morcovi, o jumătate de căpățână de țelină, rădăcină de pătrunjel, un ardei verde, două lingurițe de boia dulce, o linguriță de cimbru pisat, șnițel afumat și o apă de cinci litri .

Preparare: Se pune fasolea uscată în apă rece cu o seară înainte de a fi pregătită. Se pun la fiert de trei ori și apoi se pun la fiert cu șnițelul afumat în apă rece. Când fasolea se curăță de coajă, înseamnă că este fiartă, este momentul să se adauge legumele lemnoase.

Totul se lasă să fiarbă până când carnea se desprinde de pe oase. Șnițelul afumat se scoate, în timp ce legumele se zdrobesc și apoi se adaugă la mâncare. Se adaugă boiaua dulce, cimbrul, sarea și piperul. Șnițelul afumat cu fasole se servește cu castraveți murați sau salată de ceapă roșie, scrie Petit Chef.

 

citește și...